15:09 / 16.09.2024 Здоровье

Лікарі назвали найкращі продукти для відновлення печінки

Фото: Лікар показує макет печінки/iStock

Лікар і науковці порадили найкращі продукти, які найшвидше і без шкоди для організму нормалізують роботу печінки.

Нездорова печінка неминуче тягне за собою безліч інших проблем. Мала рухливість, хронічний стрес,  високооброблена їжа, надмірне вживання алкоголю та безконтрольний прийом ліків змушують орган працювати на знос. А разові заходи на кшталт детоксів дають тимчасовий позитивний ефект порівняно з корисними харчовими звичками, повідомляє MedicalXpress.

Продукти в раціоні, багаті на таурин (похідної амінокислоти цистеїну), допомагають печінці синтезувати жовчні кислоти. Вони беруть участь у перетравленні жирів і допомагають виводити надлишок холестерину, тим самим покращуючи ліпідний профіль крові. Також таурин має здатність боротися з жировим гепатозом, особливо алкогольного походження.

Максимально багаті на таурин морепродукти, м'ясо птиці та тварин. У рослинній їжі його вміст набагато нижчий, тому люди, які дотримуються веганських дієт, мають включати цю корисну речовину до раціону у вигляді біодобавки.

Ще один ефективний спосіб підтримати печінку - бетаїн (відомий як триметілгліцин). Це потужний гепатопротектор. Він захищає клітини печінки як при гострих, так і при хронічних пошкодженнях, таких як вживання алкоголю, прийом ліків і потрапляння в організм пестицидів.

У дослідженнях бетаїн також показав здатність боротися з жировим гепатозом, який часто є наслідком надмірного вживання алкоголю, ожиріння, діабету та надмірної ваги.

Список продуктів, багатих бетаїном, включає пшеничні висівки, кіноа, буряк, шпинат, жито, батат, а також грудку індички, телятину й яловичину.

Серед продуктів, що захищають печінку, є і кава. За даними досліджень, любителі цього напою ефективно захищають себе від багатьох хвороб, включаючи цироз, жировий гепатоз, уповільнюють прогрес фіброзних змін, що вже існують, і навіть знижують ризик онкології.

Для більшості людей безпечна денна норма споживання кави становить майже 400 міліграмів кофеїну або дві-три філіжанки.

Раніше BAGNET повідомляв, що штучний інтелект за 30 днів розробив ліки від раку печінки.

Підготував: Сергій Дага