11:21 / 09.09.2024 Здоровье

44 пакети медичних гарантій: які послуги та допомогу українці безкоштовно отримають у лікарні

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Підписавши декларацію з сімейним лікарем, кожен українець отримує доступ до безкоштовних лабораторних та діагностичних досліджень. Медична допомога у випадку травми входить у Програму медичних гарантій і є безоплатною. Платити за неї пацієнт не повинен, за надану медичну послугу сплачує НСЗУ з коштів держави.

"Держава гарантує дуже багатого різних сервісів, зокрема це так звані пакети медичних гарантій. І щонайменше 44 різноманітних пакети медичних гарантій - це те, на що кожен громадянин нашої держави може розраховувати, якщо у нього є відповідні покази.

Найпоширеніші, 90% - це первинна медична допомога. Це ті звернення, які ми робимо, коли йдемо до сімейного лікаря, педіатра, терапевта, це послуги з профілактичних оглядів, вакцинації, послуги, коли ми хворіємо на гострі респіраторні хвороби. 

А 10-20% це стаціонарна допомога, екстрена допомога. Трансплантація відноситься до 1% сервісів, але добре, що вона гарантована нашою державою...

Якщо ви є людиною умовно здоровою, якщо у вас немає ускладненої спадковості по родичах, то, наприклад, людям віком понад 40 років, жінкам власне, можна отримати направлення на мамографію, яку можна проходити раз на два роки безкоштовно. І це направлення випише ваш сімейний лікар, з яким у вас заключена декларація. 

Якщо людина у віці понад 50 років, то мова вже йде про колоноскопію, бронхоскопію, цистоскопію. Тобто обстеження різних внутрішніх органів для того, щоб на ранніх стадіях виявити потенційно серйозні злоякісні проблеми. 

Все вирішується індивідуально, ми говоримо і про Пап-тести, і про ультразвукове дослідження. У кожної людини є своя історія, але з обсягом діагностичних тестів допомагає розібратись саме лікуючий або сімейний лікар. Те, що держава гарантує проходження безкоштовно, не означає, що пацієнт може прийти і сказати, призначте мені все, що я хочу і це йому буде виписано. Ні! Все вирішується разом з лікарем. 

І навіть вік у вас до 40, але вас щось турбує, це треба обов'язково обговорити з лікарем, і отримати направлення у тому числі", - розповіла Ірина Волошина.   

Підготував: Сергій Дага