16:57 / 04.09.2024 Здоровье

Чи викликають мобільні телефони рак мозку: відповідь вчених

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

У вівторок, 3 вересня, було опубліковано результати дослідження австралійських учених, проведеного на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

У рамках дослідження було проаналізовано дані, зібрані в 1994-2022 роках з десяти країн світу, про те, чи існує зв'язок між використанням мобільних телефонів та підвищеним ризиком раку мозку.

На першому етапі впровадження мобільного зв'язку багато експертів побоювалися, що часте використання мобільних телефонів у безпосередній близькості від голови може призвести до раку мозку.

Через це виробники мобільних телефонів заміряли та публікували рівень радіовипромінювання кожної конкретної моделі телефонів та повідомляли про це споживачам у спеціальних буклетах.

У опублікованих висновках Австралійського управління із захисту від радіації та ядерної безпеки (ARPANSA) йдеться про те, що зв'язку між використанням мобільних телефонів та виникненням раку мозку не виявлено.

Загальний рівень захворювання на рак мозку залишався стабільним за весь час проведення досліджень і збору даних. Не зафіксовано якихось коливань з часом, коли споживачі все активніше користувалися мобільними телефонами.

Зростання числа зафіксованих з 1993 по 2022 рр. випадків пухлин мозку пов'язане з розвитком методів діагностики, а також ширшим поширенням МРТ-досліджень.

На тлі різкого зростання використання мобільних телефонів з 2003 року за цей період не відзначено зростання захворювань на рак мозку.

Також з 2003 року не зафіксовано збільшення кількості захворювань у районі скроневих доль, до яких найближче виявляється мобільний телефон під час розмов.

Раніше вчені довели, що гормональні препарати збільшують ризик виникнення пухлин мозку.

Підготував: Сергій Дага