19:23 / 24.08.2024 Здоровье

МОЗ: В Україні запровадять електронну чергу для отримання ендопротезів

Фото: МОЗ України

З 2025 року в Україні планується впровадження електронної черги для ендопротезування. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

Програма повноцінно запрацює з січня 2025 року, а найближчим часом електронна черга розпочне працювати у тестовому режимі.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що після запуску проекту українські пацієнти зможуть безкоштовно отримувати ендопротези через прозору електронну чергу.

– 48% хірургічних операцій з ендопротезуванням припадали на заклади, куди не розподілялись централізовано закуплені ендопротези. Тобто пацієнти закуповували їх власним коштом, а значить, йшлося про платежі, які йдуть комусь в кишені. Для того, аби викорінити цю практику прийняли рішення про цифровізацію процесу, що стане запобіжником від потенційних зловживань та маніпуляцій, — заявив Ляшко.

В Міністерстві охорони здоров’я також повідомили, що "протези закуповуються за державні кошти. У 2024 році ДП "Медичні закупівлі України" придбало 37,8 тисяч ендопротезів для кульшових та колінних суглобів на суму понад 520 мільйонів гривень".

Підготував: Сергій Дага