15:28 / 22.08.2024 Здоровье

Лікарі назвала перші ознаки тромбу, що відірвався

Фото: Тромб

Задуха, яка раптово з'явилася, почуття нестачі повітря, біль у грудній клітці та поява в мокроті прожилок крові можуть бути першими ознаками тромбу, що відірвалося. Про це розповіли лікарі-флебологи, повідомляють рodrobnosti. 

Першими ознаками тромбу, що відірвався, є раптова задишка, яка посилюється при фізичному навантаженні, почуття нестачі повітря, болі в грудній клітці, пов'язані з диханням, приблизно в третині випадків спостерігається кровохаркання (поява прожилок крові в мокроті - ред.).

Тахікардія, високий пульс також можуть бути одними з перших ознак тромбу, що відірвався.

Тромби виникають і в поверхневих венах, зазвичай у розширених, і в глибокій венозній системі. Симптоми при цьому різні. При тромбозі поверхневих вен людина відчуває біль у процесі тромбованих вен, спостерігається почервоніння шкіри над ними, набряклість у цій області.

Однак при тромбозі глибоких вен можуть спостерігатися болі, що розпирають, у гомілці, набряк гомілки або всієї кінцівки, асиметричність, болі при русі, крім того, може підвищуватися загальна температура тіла.

У разі виникнення подібних симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Оскільки без додаткової діагностики неможливо визначити рівень і характер тромбу. Якщо головка тромба не фіксована до стінки, такий тромб називають флотуючим. Саме він є найнебезпечнішим, тому що може відірватися і потрапити в легеневу артерію.

Підготував: Сергій Дага