11:21 / 02.08.2024 Здоровье

Келих вина не продовжує життя: нове дослідження щодо користі алкоголю

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Переконання, ніби помірне вживання алкоголю може бути корисним для здоров'я, хибне. Аналіз, проведений групою дослідників з Канади, вказує на недоліки у кількох дослідженнях, які вважають виправданим помірне вживання алкоголю. Навіть низькі рівні споживання алкоголю мають значні ризики для здоров'я, свідчить дослідження, опубліковане у Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

"Алкоголь - дуже важлива речовина у нашому суспільстві, тому потрібно правильно розуміти ризики, які створює її вживання. Це легальна речовина, і багато людей їм насолоджуються, але це також одна з основних причин смерті та інвалідності", - заявив старший автор дослідження Тімоті Наїмі, директор Канадського інституту досліджень зловживання психоактивними речовинами.

Дослідження переоцінило ранні дослідження щодо споживання алкоголю та довголіття. Багато робіт, які показують користь помірного вживання алкоголю, мають суттєві наукові недоліки. Більш якісні дослідження, зазвичай, не показували такої користі.

Вчені проаналізували 107 опублікованих досліджень, у яких люди спостерігалися впродовж тривалого часу, та вивчили зв'язок між звичками вживання алкоголю та довголіттям.

Спочатку дані припускали, що у людей, які вживають мало або помірно (від одного напою на тиждень до двох напоїв на день), ризик смерті у період дослідження був на 14% нижчим, ніж у непитущих. Однак глибше занурення показало, що дослідження, які пов'язують помірне вживання алкоголю з користю для здоров'я, були нижчої якості.

Найбільш якісні дослідження, як правило, не показують жодної користі від алкоголю. Це означає, що ми, ймовірно, недооцінювали ризики, пов'язані з вживанням алкоголю, а з погляду здоров'я - чим менше, тим краще. Концепція, що алкоголь може бути корисним, справді приваблива, чи не так? Тому, оскільки він приємний, ми вважаємо за краще читати дослідження, в яких йдеться про те, що він також корисний для нашого здоров'я.

Підготував: Сергій Дага