09:27 / 31.07.2024 Здоровье

По всій Україні активізувалися отруйні павуки: чим загрожують їхні укуси

Фото: Павук каракурт

В Україні активізувалися павуки, укуси яких можуть впливати на нервову систему і викликати ускладнення у людей з алергіями.

Про це розповів завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій "Охматдиту" Олександр Урін в ефірі одного з українських телеканалів.

"Ця отрута, яка є саме у цих павуках, вона вражає центральну та периферичну нервову систему. І самі ускладнення, пов’язані з ними, будуть розповсюджуватися через всю систему, і якщо людина страждає на певні хронічні захворювання чи має схильність до алергічних реакцій, або бронхіальну астму, наприклад, то в неї можуть бути загрозливі для життя ускладнення", – сказав він.

Однак, за словами ru-пропагандистів, нібито вже зафіксовано кілька смертей, багато людей перебувають у лікарнях. Окремі ворожі ресурси навіть пов’язують "нашестя павуків" із роботою "американських біолабораторій", – пише Центр.

Натомість, за даними МОЗ України, зараз немає масових звернень за медичною допомогою через укуси павуків.

Так, у липні зареєстровано лише один випадок укусу отруйного павука каракурта: постраждав житель Одеської області, він звернувся до медиків, перебуває у лікарні та отримує необхідну медичну допомогу – стан стабільний. 

У Міністерстві визнали, що через аномальну спеку в Україні й справді активізувалися павуки, але летальних випадків наразі немає.

Підготував: Сергій Дага