14:26 / 27.07.2024 Здоровье

Новий смертельний вірус: у світі зареєстровані перші смерті від лихоманки Оропуш

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Дві жінки з бразильського штату Баїя у віці до 30 років померли від лихоманки Оропуш. Вони стали першими жертвами вірусу, який був виявлений у Бразилії ще у 1960 році. 

За даними МОЗ Бразилії, інших супутніх захворювань у жінок не було, але у них також були виявлені симптоми, схожі на важку лихоманку денге. Досі у світовій медичній практиці не було зафіксовано випадків смерті від цього захворювання. Ще один випадок смерті в Санта-Катарині поки що розслідується, але причинно-наслідковий зв'язок з лихоманкою Оропуш не підтверджено.

Лихоманка Оропуш – інфекція, яка передається через інфікованих комарів. Вірус Оропуш передається комарами, особливо у тропічних районах Центральної та Південної Америки. Хвороба зазвичай протікає без ускладнень, госпіталізація необхідна у поодиноких випадках. До симптомів захворювання відносяться головний та м'язовий біль, лихоманка, загальна слабкість.

Вакцини від лихоманки Оропуш не існує, тому рекомендується вживати запобіжних заходів проти укусів комарів в ендемічних районах. З початку поточного року в Бразилії зареєстрували понад 7 тис. випадків лихоманки, повідомляло МОЗ Бразилії.

У жовтні 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила про перші випадки виявлення вірусу у Французькій Гвіані. На початку червня 2024 року вірус виявили у дев'яти провінціях Куби. Загалом з початку 2024 року в МОЗ Бразилії зареєстровано понад 7,2 тис. випадків лихоманки Оропуш.

Комарі-переносники смертельної лихоманки Оропуш - Aedes serratus і Culex quinquefasciatus - не поширені на території України, тому немає загрози її поширенню.

Підготував: Сергій Дага