07:33 / 22.07.2024 Здоровье

Вчені успішно випробували сироватку, яка продовжує життя мишей на 25%

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Вчені лабораторії британської Ради медичних досліджень (MRC) та Імперського коледжу Лондона встановили, що блокування вироблення конкретного білка в організмі миші зміцнює імунітет тварини та продовжує її життя на 25%. Дослідження опубліковано у журналі Nature.

Йдеться про інтерлейкін-11 (IL-11), білок, який виробляється в організмі і мишей, і людини. Приблизно з 55 років у людини вироблення IL-11 посилюється, рівень білка у тканинах та структурах органів підвищується. Це веде до накопичення жиру в черевній порожнині та печінці, до послаблення м'язів, порушення обміну речовини, загалом до послаблення здоров'я, а всі ці фактори є ознаками старіння організму.

Під час дослідження вчені вводили мишам антитіла, які блокують вироблення IL-11. Щотижневі ін'єкції вводилися тваринам, починаючи з 75 тижнів їхнього життя, що приблизно відповідає 55 рокам людського життя. Як наслідок такі миші доживали до 155 тижнів, тоді як звичайні миші живуть приблизно 120 тижнів. У самців тривалість життя зростала на 22,4%, у самок - на 25%.

Відмінність мишей з заблокованим білком від інших мишей очевидна: перші не мають зайвої ваги, більш активні, у них гладка шерсть без сивини та лисин, вони краще чують і бачать. Тварини з заблокованим IL-11 майже не помирали від раку, у них рідко виникали хвороби, спричинені фіброзами, хронічними запаленнями тканин, погіршенням обміну речовин. Побічних явищ у мишей вчені не виявили.

Автори дослідження вважають, що дана методика може аналогічно впливати і на людський організм. У даний час проводяться експериментальні випробування блокування IL-11 у людей, однак вони не пов'язані з вивченням процесів старіння. У них вивчається можливість лікування фіброзу легень та інших захворювань, пов'язаних із похилим віком.

Підготував: Сергій Дага