12:56 / 18.07.2024 Здоровье

Науковці створили препарат, який захищає від ВІЛ на 100%

Фото: Так виглядає вірус ВІЛ

Науковці створили препарат, який захищає від ВІЛ на 100%. Про це пише видання New Atlas з посиланням на дані компанії Gilead Sciences.

Випробування підтверджують, що з'явився препарат, при прийомі якого люди не заражаються ВІЛ. Коштує дорого, в масовий обіг теж поки що не введений, але все йде до того, що від чуми XX століття людство справді майже навчилося захищатися.

Новий препарат під назвою ленакапавір (lenacapavir) показав 100% ефективність у запобіганні зараженню вірусом. Для повного захисту потрібні лише дві ін'єкції на рік, що значно спрощує профілактику. Однак коштує він чимало - $42 250 на рік.

Ленакапавір - новий тип ліків, який називається інгібітором капсиду. Вірус ВІЛ оточений білковою оболонкою, яка захищає його генетичний матеріал та допомагає вірусу проникнути в клітину-господаря. Ленакапавір не дає вірусу використовувати цю оболонку для розмноження, зупиняючи його поширення.

Виробник препарату, компанія Gilead Sciences, провела клінічні випробування, у яких брали участь понад 5300 цисгендерних жінок та дівчаток-підлітків із Південної Африки та Уганди.

Результати виявилися вражаючими: у групі, яка отримувала ленакапавір, не було зафіксовано жодного випадку зараження ВІЛ. Для порівняння, у групах, які приймали інші препарати, такі як Truvada та Descovy, було зареєстровано 16 та 39 випадків зараження відповідно.

"При нульовій кількості випадків зараження та 100% ефективності ленакапавір, який приймається двічі на рік, продемонстрував свій потенціал як важливий новий інструмент для профілактики ВІЛ-інфекцій", - сказав Мердад Парсі, головний лікар Gilead Sciences.

Існуючі препарати для профілактики ВІЛ, такі як Truvada та Descovy, також дуже ефективні, але потребують щоденного прийому. Це створює складнощі для деяких людей, які можуть забувати приймати таблетки або соромитися їх наявності. Ленакапавір вирішує цю проблему, вимагаючи лише двої ін'єкцій на рік.

Зараз ані ленакапавір, ані Descovy не схвалені для профілактики ВІЛ у цисгендерних жінок. Однак результати випробувань дають надію на те, що найближчим часом ленакапавір стане доступним для широких мас.

Дослідники продовжують вивчати ефективність ленакапавіру. Наступного року будуть представлені результати випробувань препарату серед цисгендерних чоловіків, трансгендерних чоловіків та жінок, а також ґендерно небінарних осіб, які мають секс з чоловіками.

BAGNET нагадує, з кінця 2021 року у США випробовують на людях вакцину від ВІЛ, яка робить людину невразливою півроку.

Підготував: Сергій Дага