09:46 / 17.07.2024 Здоровье

Верховна Рада ухвалила закон про паралельний імпорт ліків

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Верховна Рада України у вівторок, 16 липня, ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №11173 щодо паралельного імпорту лікарських засобів. "За" - 281 голос, повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. 

Метою законопроєкту №11173 є підвищення доступності лікарських засобів для населення шляхом дострокового запуску інституту паралельного імпорту, що сприятиме підвищенню конкуренції та зниженню цін на ліки.

Паралельний імпорт для ліків - механізм, який дозволить ввозити в Україну медичних препарати з інших країн, де вони дешевші, без додаткового дозволу від виробника.

Можливість паралельного імпорту в Україні передбачена новою редакцією закону №2469-IX від 28 липня 2022 року "Про лікарські засоби", який набуде чинності через 30 місяців після завершення воєнного стану. 

Через гостру потребу в механізмі паралельного імпорту в умовах війни, завдяки закону про паралельний імпорт, ці механізми запровадять з 1 січня 2025 року.

BAGNET нагадує, у червні у США схвалили новий протираковий препарат від AstraZeneca.

Підготував: Сергій Дага