14:39 / 13.07.2024 Здоровье

В Україні заборонили продаж електронних сигарет та ароматизаторів

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

В Україні з 11 липня заборонено рекламу електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і  рідин до них з ароматичними та смаковими добавками (закон №1978). Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я України. 

Йдеться про заборону продажу тютюнових виробів з ароматичними добавками (енергетичні добавки, вітаміни, кофеїн, таурин; добавки, які роблять викиди диму кольоровими), які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюну. 

Щодо е-сигарет - забороняється продаж рідин з нікотином чи без, які містять смако-ароматичні добавки (зокрема, зі смаком фруктів, ментолу чи кофеїну).

До 11 липня 2024 року така продукція могла реалізуватися за умови, що вона була введена в обіг до 11 липня 2023 року. Також з 11 липня забороняється обіг тютюнових виробів та електронних сигарет з медичними попередженнями споживачів, які не відповідають вимогам законодавства. 

Окрім того, під забороною:

  • сигарети, у яких рівні викиду в диму однієї сигарети перевищують: нікотину - 1 міліграм, смоли - 10 міліграмів, монооксиду вуглецю - 10 міліграмів;
  • сигарети та тютюн для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах (зокрема, фільтрі, папері, капсули яких містять тютюн або нікотин, або смако-ароматичні добавки);
  • тютюн для перорального вживання.

З квітня 2023 року в Україні відновлено контроль за дотриманням антитютюнового законодавства. Підставами для проведення позапланових перевірок є також і звернення споживача до Держпродспоживслужби.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі налічується 1,25 млрд повнолітніх споживачів тютюну: тобто приблизно кожний п’ятий дорослий курить, тоді як у 2000 році - кожен третій.

Щоб глобально знизити рівень тютюнопаління серед населення, 2003 року була створена рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Україна ратифікувала її у 2006 році і відтоді впроваджує законодавчі обмеження щодо куріння. 

BAGNET нагадує, на початку червня Рада проголосувала за підвищення акцизів на цигарки. Акциз на сигарети привʼязують до євро, а не гривні. У 2025-му році акциз зросте на +23%, а потім впродовж 2016-2028 років зростатиме щороку на +5%. У цьому році подорожчання цигарок буде лише у випадку девальвації. 

Підготував: Сергій Дага