08:11 / 25.06.2024 Здоровье

Україна отримала інноваційний препарат профілактики ВІЛ CAB-LA

Фото: Ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA)

Україна отримала інноваційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ. Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Йдеться про ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA). Україна стала однією з 5 країн-партнерів Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у глобальній боротьбі з ВІЛ/СНІДом у світі (PEPFAR), яка отримала такі ліки.

CAB-LA - це новий антиретровірусний препарат для профілактики ВІЛ (PrEP). Його головна перевага - тривала дія, що дозволяє приймати препарат рідше, ніж щоденні таблетки. Це означає менше клопоту для пацієнтів та більший комфорт у щоденному житті.

Використання CAB-LA передбачає внутрішньом’язове ін’єкційне введення 2 доз препарату з інтервалом 4 тижні, потім по одній ін’єкції кожні 8 тижнів.

Реалізацію CAB-LA планується розпочати у Києві (КНП №Київська міська клінічна лікарня №5№) та у Львові (КНП Львівської обласної ради "Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр) для групи ЧСЧ (чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками). 

За останні три роки кількість людей, які отримують доконтактну профілактику ВІЛ в Україні, зросла втричі. Це означає, що все більше наших громадян мають доступ до необхідного захисту.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році виявили 12 925 випадків ВІЛ, призначено АРТ (антиретровірусна терапія) 10 836 особам. Зараз антиретровірусні препарати отримують 118 348 українців, ще 7 943 отримують лікування у країнах ЄС. 

BAGNET нагадує, з кінця 2021 року у США випробовують на людях вакцину від ВІЛ, яка робить людину невразливою півроку.

Підготував: Сергій Дага