19:28 / 21.11.2023 Здоровье

Бойових медиків забезпечує не держава, а волонтери і благодійники

Ситуація з постачанням військової медицини критична. Бойових медиків на 90% забезпечують виключно волонтери і благодійники.

Про це розповіла волонтерка, медична координаторка прифронтового стабпункту Оксана Корчинська в етері телеканалу "Еспресо".

"Ці основні напрямки було провалено. Зокрема, забезпечення тактичною медициною, якісними аптечками, турнікетами всіх військовослужбовців. Абсолютний провал у підготовці наших військовослужбовців рятувати своє життя. У зв'язку з цим у нас проблеми з кількістю ампутації", - повідомила вона.

За її словами, політики з постачанням турнікетів не було.
 
"Були масові втрати військових, ми не можемо їх підрахувати. Так як нам пояснили міжнародні партнери, в тому числі, які надавали цю гуманітарну допомогу, командування Медичних сил Збройних сил України не виставляло жодних технічних умов. Якщо б вони сказали, що потрібно купити сертифіковані турнікети, партнери б закупили їх", - зазначила Корчинська

Командування Медичних сил брали найдешевші, китайські турнікети, тому війська були незабезпечені. 

"Нещодавно знову зайшла партія від командування Медичних сил у розмірі 30 тис. аптечок з китайськими турнікетами та виробами. Зараз ми намагаємося і просимо наші благодійні фонди, щоб вони хоча б бойовим медикам поміняли ці китайські турнікети, щоб була змога якісно рятувати життя", - додала волонтерка.

Підготувала: Ніна Петрович