14:01 / 20.10.2015 Экономика

"Чергова інформаційна провокація проти вітчизняного виробника"

Підприємство ТОВ «НВП «ТЕМП-3000» працює на ринку України 25 років (з 1989 р.) і є вітчизняним виробником засобів індивідуального та коллективного бронезахисту  (зокрема, бронежилетів та кулезахисних шоломів), а також спеціальних тканин з повним циклом виробництва.

На даний час у засобах масової інформації набула поширення інформація про факти «можливої розтрати» 22 млн грн. службовцями Міністерства оборони України коштів при закупівлі бронежилетів у ТОВ «НВП «Темп-3000» у вигляді зайво сплаченого податку на додану вартість, а також конвертування цих коштів.

Надумані факти про «можливу розтрату» 22 млн. грн виникли після здійснення перевірки МО України Державною фінансовою інспекцією України, результати якої не витримують жодної критики.

Принагідно зазначимо, що ТОВ «НВП «Темп-3000» не є монополістом у цій сфері на території України.

Звертаємо Вашу увагу, що згадані договори з МО України на закупівлю бронежилетів та шоломів були укладені до 23 липня 2014 р. за домовленістю сторін за сформованою ціною з ПДВ, за результатами тендерної процедури за акцептованими пропозиціями на умовах, визначених Міністерством оборони України.

В той же час, 23 липня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів», в якому йшлося про  таке: «тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України: спеціальних засобів індивідуального захисту (каски, виготовлені відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їх еквіваленти та спеціально призначені для них компоненти (тобто підшоломи, амортизатори), що класифікуються у товарній підкатегорії 6506 10 80 00 згідно з УКТ ЗЕД, бронежилети, що класифікуються у товарній підкатегорії 6211 43 90 00 згідно з УКТ ЗЕД), виготовлених відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону; ниток для виготовлення бронежилетів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 5402 11 00 00 та 5407 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД; тканин (матеріалів) для виготовлення бронежилетів та шоломів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 3920 10 89 90, 3920 61 00 00, 3921 90 60 00, 5603 14 10 00, 6914 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД».

Як видно з викладеного вище, пільги з сплати ПДВ отримали підприємства, які імпортують відповідні товари, що перетинають кордон України та ввозяться на митну територію України, яким присвоюється відповідний код УКТ ЗЕД.

Але ТОВ «НВП «ТЕМП-3000» є вітчизняним виробником і виготовляє бронежилети та шоломи саме на території України. Як висновок – на продукцію, що виготовлена на території України, вище згадані коди УКТ ЗЕД не присвоюються.

В ситуації що склалася,  «Темп-3000» зі своєї сторони не могло не виконувати затверджені умови вже підписаних договорів з МО України та відвантажувати продукцію без ПДВ.

В свою чергу, після отримання грошових коштів від Міністерства оборони України ТОВ «НВП «ТЕМП-3000» в повному обсязі задекларувало, тобто  включило отриманий податок на додану вартість до своїх податкових зобов'язань (відобразило у деклараціях з ПДВ) та сплатило його у відповідному розмірі до Державного бюджету у відповідності до поданих декларацій з ПДВ за період червень - грудень 2014 року, отже збитків державі (бюджету) таким діями заподіяно не було (про що помилково зазначає слідство).

Також повідомляємо, що за ініціативою Головної військової прокуратури, Державною податковою інспекцією Голосіївського району Державної фіскальної служби у місті Києві було проведено документальну позапланову виїзну податкову перевірку ТОВ «НВП «Темп-3000» з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства щодо нарахування та сплати ПДВ при здійсненні фінансово-господарських операцій з постачання і придбання бронежилетів та шоломів кулезахисних Міністерству оборони України за період з 01.05.2014 по 30.06.2015. Дана перевірка порушень податкового законодавства в діях ТОВ «НВП Темп-3000» не виявила.

Зі своєї сторони, розуміючи неординарність ситуації,  «Темп-3000» звернулося до податкової інспекції за роз’ясненням, щодо застосування положень зазначеного вище   Закону для українських товаровиробників та отримало відповідь про можливість застосування зазначеної у Законі пільги.

За податковим законодавством, платник податків вправі використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування. Разом з тим, платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів.

Після отримання даного роз’яснення податкової інспекції, «Темп-3000» за своєю ініціативою звернулося до МО України з пропозицією внести зміни до діючих договорів у частині визначення вартості Товару без ПДВ, на що отримало згоду.

Як висновок –  по даним договорам поставка бронежилетів та шоломів здійснювалася наступним чином:

До отримання роз’яснення податкової інспекції «Темп-3000» було зобов’язано виконувати умови договорів та поставляти товар з ПДВ, який в свою чергу сплачувався до Державного бюджету;

Після отримання роз’яснення та внесення змін до договорів, подальша поставка товару здійснювалась без ПДВ. В тому числі Міністерству оборони України була повернута частина ПДВ в розмірі 4,16 млн. грн., яка на той момент не була задекларованою та сплаченою до державного бюджету.

Як видно з викладеного вище, зазначені грошові кошти у будь якому разі залишилися у власності Держави.

На підтвердження правоти ТОВ «НВП «Темп-3000» вже існує відповідна судова практика, коли у судах різних інстанцій позови військової прокуратури про стягнення «можливо розтраченого» ПДВ залишаються без задоволення.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/44730809

http://reyestr.court.gov.ua/Review/47644225

http://reyestr.court.gov.ua/Review/48519486

http://reyestr.court.gov.ua/Review/51826581

Зазначені обставини підтверджують правильність дій посадових осіб ТОВ «НВП «Темп-3000» щодо отримання та сплати ПДВ до Державного бюджету.