17:24 / 12.10.2024 Экономика

НБУ випустив нову обігову монету 10 грн зі знаком Сил логістики замість Мазепи

Фото: Монета "Сили логістики Збройних сил України"

Національний банк України 11 жовтня 2024 року, у День фахівців логістичного забезпечення ЗСУ, ввів у обіг нову обігову пам’ятну монету "Сили логістики Збройних сил України" номіналом 10 гривень. Про це повідомляє НБУ.

Нова монета продовжує серію "Збройні сили України" і є дев'ятою обіговою пам'ятною монетою такого номіналу, присвяченою ЗСУ. Раніше в обіг ввели:

  • Сили територіальної оборони Збройних сил України (3 жовтня 2022 року);
  • Сили підтримки Збройних сил України (19 травня 2023 року);
  • ППО - надійний щит України (4 серпня 2023 року);
  • Антонівський міст (10 листопада 2023 року);
  • Командування об’єднаних сил Збройних сил України (6 грудня 2023 року);
  • Державна спеціальна служба транспорту (29 травня 2024 року);
  • Медичні сили Збройних сил України (25 червня 2024 року);
  • Війська зв’язку та кібербезпеки Збройних сил України (8 серпня 2024 року).

Обігова пам’ятна монета "Сили логістики Збройних сил України" має номінал 10 гривень, виготовлена зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом.

Аверс монети - ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщені номінал монети, рік карбування та Державний герб України.

На реверсі монети по колу розміщено написи: "СТАЛЕВА МІЦЬ, НЕПОХИТНА ВОЛЯ!" і "СИЛИ ЛОГІСТИКИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ".

Головним елементом композиції є зображення беретного знака Сил логістики ЗСУ, в його основі – стилізований контур фортеці з чотирма бастіонами, на який накладено схрещені мечі руків’ями донизу з лезами, що переходять у пшеничні колоси, та жезл Меркурія, розташований вертикально.

На задньому тлі монети схематично зображені топографічні карти. Дизайн реверсу монети створили Тетяна Балута та Володимир Дем’яненко. Як і всі інші обігові монети України, обігова пам’ятна монета "Сили логістики Збройних сил України" є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів та зарахування на рахунки. 

Прийматимуться такі монети від клієнтів як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн штук таких обігових пам’ятних монет. Водночас частина тиражу обігової пам’ятної монети "Сили логістики Збройних сил України" (500 тис. шт.) буде сформована в спеціально оформлені ролики.

Підготував: Сергій Дага