12:18 / 17.09.2024 Экономика

ЄС готовий виділити Україні кредит на 40 млрд євро без участі США, – FT

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Євросоюз шукає альтернативу на випадок, якщо Угорщина накладе вето на надання гарантій США щодо заморожування російських активів у Європі, повідомили джерела Financial Times.

І хоча план спільної допомоги зі США залишається основним, розглядається варіант надання Україні кредиту від ЄС на 40 млрд євро до кінця року.

За інформацією Financial Times, представник Угорщини заявила послам ЄС у Брюсселі, що це питання доведеться вирішувати після виборів у США. Через те, що Будапешт може накласти вето на рішення, Брюссель шукає альтернативу.

Передбачається, що видача кредиту на 40 млрд євро вважатиметься розширенням вже існуючої допомоги. У зв'язку з цим для ухвалення рішення потрібна більшість голосів країн-учасниць ЄС, а не одноголосне голосування.

У червні лідери G7 домовилися надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашено за рахунок прибутків від російських заморожених активів. Передбачалося, що США і ЄС візьмуть на себе по $20 млрд, а $10 млрд розділять Велика Британія, Японія та Канада. Проте США вимагали гарантій, що російські активи залишаться замороженими у Європі.

Підготував: Сергій Дага