12:18 / 05.09.2024 Экономика

МВФ вимагатиме від України девальвації гривні та підвищення податків, – Bloomberg

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Представники Міжнародного валютного фонду, які прибудуть до Києва цього тижня, підштовхуватимуть Україну до прискорення девальвації гривні, зниження відсоткових ставок, нарощування зусиль зі збору податків та їх підвищення.

Це стане умова для отримання Україною наступного траншу на $1,1 млрд з програми допомоги $15,6 млрд, повідомляє Bloomberg з посиланням на неназваних українських чиновників.

МВФ вважає, що всі перелічені заходи допоможуть покрити дефіцит бюджету країни, який у 2025 році прогнозується на рівні $15 млрд. Якщо співробітники фонду вважатимуть, що Україна досягає цільових показників програми та має достатньо коштів для задоволення своїх фінансових потреб, то вони можуть схвалити виділення їй $1,1 млрд.

Однак Нацбанк України не підтримує девальвацію валюти. З моменту скасування фіксованого курсу у жовтні 2023 року гривня втратила 10% вартості відносно долара. Якщо гривня ще більше подешевшає, це "поставить під сумнів здатність центрального банку підтримувати цінову стабільність".

У ході обговорень перед зустріччю, яка відбудеться цього тижня, представники МВФ розкритикували план уряду щодо підвищення низки податків як занадто м'який. Одним з можливих варіантів названо підвищення податку на додану вартість з нинішніх 20%. Однак влада побоюється, що підвищення податків "завдасть політичних збитків" країні.

МВФ, а також Центробанк та Мінфін України відмовилися від коментарів.

У червні Рада виконавчих директорів МВФ схвалила угоду з Україною в рамках четвертого перегляду програми та перерахувала транш у розмірі $2,2 млрд. У тому ж місяці МВФ висунув нові вимоги Україні щодо боротьби з корупцією.

Напередодні, 3 вересня, Reuters повідомив, що Україна домовилась про реструктуризацію боргу на суму понад $20 млрд.

Підготував: Сергій Дага