12:33 / 31.08.2024 Экономика

НБУ випустив пам'ятну монету "Парламентаризм", присвячену Верховній Раді

Фото: Монета "Парламентаризм"

Національний банк України випустив нову пам'ятну монету "Парламентаризм", присвячену Верховній Раді. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

На аверсі пам’ятної монети "Парламентаризм" у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. Це втілює ідею багатогранності українського народу та підкреслює, що згідно з Конституцією України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Між силуетами розміщено написи: ПРАВА, СВОБОДА, ДЕМОКРАТІЯ, ЛЮДИНА, ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ, НАРОД, ПАРЛАМЕНТАРИЗМ, РОЗВИТОК КРАЇНИ, ІНКЛЮЗИВНІСТЬ, РІВНІСТЬ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ та ЗАКОН, що відображають фундаментальні принципи демократії.

Нижче - зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення в сесійній залі Верховної Ради результатів голосування.

На її реверсі по колу розміщено стилізований український орнамент, а  в центрі композиції на дзеркальному тлі - логотип Верховної Ради України.

Дизайн монети виконала Тетяна Балута, скульптор - Володимир Атаманчук.

Пам’ятна монета "Парламентаризм" має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування - "спеціальний анциркулейтед". Тираж - 50 000 штук у сувенірному пакованні.

Маса монети - 16,54 грама, діаметр - 35 мм, гурт: рифлений.

Підготував: Сергій Дага