13:34 / 29.08.2024 Экономика

Україна домовилася про зниження вартості держборгу на 37% — це $8,5 млрд

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міністерство фінансів України 28 серпня оголосило про успішне схвалення кредиторами реструктуризації єврооблігацій України та державних єврооблігацій, гарантованих для Укравтодору. Понад 97% кредиторів підтримали ці пропозиції.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів, посилаючись на дані Лондонської фондової біржі.

Згідно з умовами реструктуризації, планується:

  • Зниження номінальної вартості державного боргу на 37% з першого дня дії угоди, що зменшить загальний державний борг України більш ніж на 8,5 мільярда доларів США;
  • Скорочення боргових виплат на $11,4 млрд протягом дії Програми МВФ (зменшення на понад 90%) та на $22,75 млрд до 2033 року (скорочення на понад 75%);
  • Подовження середнього терміну погашення єврооблігацій майже на 4 роки.

– Майже одностайний рівень підтримки був досягнутий менш ніж за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення 2-річного періоду відтермінування платежів, що було погоджено в 2022 році. Угоду досягнуто в такі короткі строки завдяки послідовній плідній співпраці з нашими інвесторами та міжнародними партнерами, — прокоментував подію міністр фінансів України Сергій Марченко.

За його словами, умови реструктуризації важливі для бюджетної стабільності країни в умовах війни.

Угода від 28 серпня з кредиторами зменшить обсяг боргу України до сталого рівня, дозволить дотримуватись цілей програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) та відповідати очікуванням Групи кредиторів України.

Тепер процес реструктуризації переходить до фінального етапу — до розрахунків. Очікується, що вони відбудуться 30 серпня.

Підготував: Сергій Дага