09:00 / 29.08.2024 Экономика

Корупція в "Укргазвидобуванні": старі схеми та нові загрози

У розпал атак на енергетичну інфраструктуру України, «Укргазвидобування» продовжує боротися із застарілими корупційними схемами. Як фахівець, добре знайомий із ситуацією в цьому найбільшому газовидобувному підприємстві країни, я бачу, як старі корупційні практики завдають шкоди національній компанії.

Проблеми почалися ще в «Укрнафті» з Любов'ю Дикун (директор МТЗ), Андрієм Оринчаком і Михайлом Братахом. Вони перенесли свої корупційні схеми в Укргазвидобування, де залучили Братаха, керівника Укрндіїгаз, для маніпуляцій із тендерами. Вони прописують у тендерну документацію вимоги, вигідні їхнім «ручним» постачальникам, а Укрндіїгаз, акредитований тільки для відбору газу, видає завищені висновки.

Ця схема дає змогу групі контролювати ринок постачальників і відкидати тих, хто не ділиться з ними. Зараз надії покладаються на нового керівника Укргазвидобування Сергія Лагна, який може змінити ситуацію і припинити корупційні практики.

Очікується, що правоохоронні органи оцінять діяльність цієї групи та перевірять можливі випадки шахрайства. Потрібно з'ясувати, як у договори потрапили специфічні вимоги до виробників і чому Укрндіїгаз, який не має права на лабораторні дослідження, продає свої висновки за високими цінами.

Постачальники мають перевірити, чи не постраждали вони від цієї корупційної групи. Ситуація потребує термінового реагування, щоб  уникнути негативних наслідків для одного з найбільших підприємств України.