18:19 / 26.08.2024 Экономика

Аптеки стали "годівничкою" шахраїв

Система регулювання лікарських засобів в Україні перебуває в руїнах, оскільки з'явилися звинувачення в корупції, кумівстві та некомпетентності.

Нещодавнє розслідування показало, що впливові чиновники маніпулюють системою заради особистої вигоди, що призводить до сплеску неякісних та підроблених ліків. Ця тривожна ситуація не лише ставить під загрозу здоров'я громадян України, але й загрожує звести нанівець прагнення країни до європейської інтеграції.

Антибіотик і заспокійливе – препарати, які мають відпускатися лише за рецептом, безперешкодно отримує у звичайній аптеці юрист Андрій Гайдай. Відео з прихованої камери, де продавчиня зізнається, що не має освіти фармацевта, набрало понад 50 тисяч переглядів на Фейсбуці. Але це лише вершина айсберга.

Нинішня ситуація на ринку лікарських засобів в Україні змушує замислитись: як система контролю якості ліків перетворилася на шахрайське підприємство?

Розвал системи нагляду за ліками став очевидним після того, як працівники Державної лабораторії з контролю якості ліків при Інституті Марзєєва 2 серпня 2024 року вийшли на акцію протесту. Вони звинуватили Держлікслужбу у тому, що з початку року регулятор перестав направляти ліки на перевірку до профільної лабораторії, яка мала сучасне обладнання та досвід пів сотні фахівців.

Відповідно до розслідування, яке стало відомим 9 серпня 2024 року, керівництво Держлікслужби під керівництвом Романа Ісаєнка замінило досвідчених фахівців на своїх друзів та знайомих. Наприклад, Ісаєнко призначив заступником Володимира Короленка, що призвело до звільнення багатьох кваліфікованих працівників. Внаслідок цього з’явились численні скарги на неефективність контролю якості ліків.

12 березня 2024 року, незважаючи на опубліковані напередодні результати розслідування МОЗ, які вказали на низку порушень та неефективну роботу Державної служби лікарських засобів (Держлікслужби), уряд прийняв рішення про перепризначення Романа Ісаєнка на посаду голови цієї установи. Серед виявлених порушень – порушення процедури при визначенні лабораторій для проведення аналізів, непрозорість процесу направлення ліків на дослідження та конфлікт інтересів, зокрема, дружина заступниці керівника одного з департаментів Держлікслужби є завідувачкою приватної лабораторії.

Європейська преса вже натякає на можливу корупцію. Зокрема, Brussels Reporter зазначає, що керівництво Держлікслужби могло організувати схеми вимагання хабарів у виробників ліків з Європи та Азії. Також повідомляється про можливі зв'язки між Романом Ісаєнком і Валентином Оврамцем, співробітником СБУ, який може бути причетний до незаконної діяльності.

Проблеми не обмежуються лише зміною кадрів. Частина експертів вважає, що новостворена приватна лабораторія, яка почала отримувати направлення замість державної установи, не має відповідної кваліфікації і може бути причетна до корупційних схем.

В Україні ситуація з контролем якості ліків дійшла до критичної межі, що загрожує перспективам інтеграції країни до Європейського Союзу. Брюссель стурбований корумпованою системою, яка може не тільки ускладнити процес отримання "фармацевтичного безвізу", але й загрожувати загальним переговорам про вступ України до ЄС.

Зараз залишається лише сподіватися, що ситуація зміниться, і відповідальні за корупційні схеми понесуть покарання. Тим часом колишні працівники Держлікслужби, які були звільнені за політичними мотивами, продовжують свою діяльність у волонтерському секторі, намагаючись допомогти Україні на іншому фронті.

Ми очікуємо офіційних коментарів від міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка та інших відповідальних осіб. Але поки що невідомо, як ця ситуація буде вирішена і чи зможе Україна відновити довіру до своєї системи контролю якості ліків.