12:18 / 26.07.2024 Экономика

Fitch знизив кредитний рейтинг України до рівня C

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті до рівня C ("дефолт неминучий") з попереднього СС ("висока ймовірність дефолту") після того, як Київ домовився про реструктуризацію зовнішнього боргу на $20 млрд. На думку агентства, в країні почався "процес, схожий на дефолт".

​"Зниження довгострокового рейтингу дефолту емітента України в іноземній валюті відображає думку Fitch про те, що досягнута 22 липня принципова угода між урядом і деякими власниками єврооблігацій про умови реструктуризації боргу означають початок процесу, подібного до дефолту", - йдеться у повідомленні на сайті агентства.

​Рейтинг у національній валюті Fitch зберіг на рівні "ССС-" (можливий дефолт). Короткострокові РДЕ залишилися на позначці "С". Рейтинг стелі країни збережений на рівні "B-" (істотно недостатній рівень кредитоспроможності).

Про реструктуризацію зовнішнього боргу Мінфін України повідомив 22 липня. Угода передбачає, що чинні єврооблігації обміняють на пакет нових єврооблігацій з номінальним зниженням вартості боргу на 37%. 1 серпня спливає термін угоди, згідно з якою Україна може не перераховувати кредиторам поточні платежі за боргами.

У березні 2023 року група країн-кредиторів України, до якої входять всі держави "Великої сімки" G7, продовжила мораторій на погашення боргу до 2027 року.

Підготував: Сергій Дага