06:55 / 23.07.2024 Экономика

Україна домовилась про реструктуризацію зовнішнього боргу

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Україна домовилась з власниками єврооблігацій про реструктуризацію зовнішнього боргу. Про це повідомив міністр фінансів Марченко.

"Після місяців переговорів та наполегливої роботи з приватними кредиторами, МВФ та офіційними кредиторами, ми досягли принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації нашого зовнішнього державного комерційного боргу. Це важливий крок для забезпечення бюджетної стабільності та збереження фінансових ресурсів України, необхідних для продовження фінансування нашої оборони", - написав глава Мінфіну.

Угода забезпечить економію $11,4 мільярда на обслуговуванні боргу впродовж наступних 3 років. До 2033 року економія складе $22,75 мільярда. Це звільнить життєво необхідні фінансові ресурси, які можуть бути спрямовані на оборону та соціальні видатки.

"Завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоб фінансувати швидке відновлення та реконструкцію нашої країни", - написав Марченко.

Якби Київ не уклав угоду з іноземними власниками облігацій, то у серпні Україна могла б оголосити дефолт. Саме у серпні спливає термін дії боргових канікул для власників облігацій. Оголошення дефолту негативно вплине на репутацію України серед інвесторів і ускладнить спроби влади країни отримати нові позики.

BAGNET нагадує, у червні Україна не домовилась з власниками 20% облігацій про реструктуризацію боргу на $20 млрд. Тоді вони відхилили пропозицію Києва про зниження вартості валютних облігацій на 60% і запропонували 22%.

У березні 2023 року група країн-кредиторів України, до якої входять всі держави "Великої сімки" G7, продовжила мораторій на погашення боргу до 2027 року.

Підготував: Сергій Дага