23:32 / 15.07.2024 Экономика

Завтра більшість українців будуть без світла 10 годин

16 липня заходи обмеження споживання діятимуть протягом доби, повідомили у пресслужбі НЕК “Укренерго”.

“З 00:00 до 2:00 і з 16:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно”, – йдеться у дописі компанії у Telegram.

В інші години будуть задіяні три черги.

Крім того, в “Укренерго” зазначили, що у Харківський області повернулись до графіка погодинних відключень (раніше у області діяв режим аварійних відключень).

Що таке “черга” відключення

“Черга” – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживачі кожної області, яких можна відключати, поділені на шість черг. Споживання кожної області відрізняється за обсягами, оскільки залежить від споживання об’єктів критичної інфраструктури.

Скільки черг засовувати у всіх регіонах одночасно – визначає “Укренерго” для компенсації дефіциту енергії в системі. Яка тривалість черги, яку чергу відключати саме зараз – визначають обленерго в кожному регіоні.

Умовно, одна черга графіків – 4 години обмежень за добу, 2 черги – 8 годин обмежень за добу, 3 черги – 12 годин обмежень за добу, 4 черги – 16 годин обмежень за добу. Але як протягом доби розподілити це навантаження – розраховують обленерго та формують відповідні графіки для кожного регіону.

Підготувала: Ніна Петрович