19:36 / 06.07.2024 Экономика

ЄБРР виділить кошти на відновлення Чорнобильської зони

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) виділить кошти на відновлення Зони відчуження. Наразі фонд має на балансі 15,2 мільйона євро, а країни-вкладники оголосили про додаткові внески.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Рахунок створений під егідою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Під час засідання Асамблеї вкладників РМСЧ 2 липня країни анонсували додаткові внески.

Велика Британія пообіцяла виділити 6,3 млн євро, Норвегія — 5,6 млн євро, Європейська комісія — 2 млн євро, а Бельгія — близько 200 тисяч євро. Наразі на балансі РМСЧ знаходиться 15,2 млн євро.

Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що угода з ЄБРР допоможе відновити втрачене обладнання на Чорнобильській АЕС, придбати новітню протипожежну техніку та оновити систему запобігання і протидії пожежам. За його словами, на ЧАЕС працює понад 2300 людей.

Нагадаємо, уряд запропонував перетворити Чорнобильську зону відчуження на центр інновацій та науковий хаб. За концепцією, Чорнобиль має стати новим центром дослідження мирного атома, нових практик і рішень, а також розвитку наукової та дослідницької інфраструктури.

Підготував: Сергій Дага