11:22 / 30.06.2024 Экономика

Повідомили, яких виплат слід очікувати тим, хто має інвалідність внаслідок війни

В Україні для військових передбачені різні види пенсій, які призначаються за певних умов.

Як розповів виданню «На пенсії» експерт з пенсійних питать Сергій Коробкін, статус УБД дає право виходу на пенсію чоловікам при досягненні 55 років, за наявності не менше 25 років загального стажу. Жінки з таким статусом можуть вийти на пенсію в 50 років, маючи не менше 20 років стажу. Для оформлення дострокової пенсії необхідно мати відповідне посвідчення і підтвердити необхідний стаж.

«У цьому випадку пенсія розраховується на загальних підставах, як і звичайна пенсія за віком – залежно від кількості стажу і розміру заробітної плати людини. Зарплата так само визначається на підставі даних про сплату страхових внесків щонайменше за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Тобто розмір виплат прораховується індивідуально», – сказав Коробкін.

За словами експерта, при цьому загальний розмір пенсії учасника бойових дій з усіма надбавками не може бути нижчим за 4958 гривень. Це передбачено постановою Кабінету міністрів №656 від 28 липня 2010 року, що останній раз оновлювалася з 1 березня 2024 року.

Цією ж постановою передбачено мінімальні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • І група – не менше 15 347 гривень;
  • ІІ група – не менше 12 396 гривень;
  • ІІІ група – не менше 8 500 гривень.

Коробкін пояснив, що отримання будь-якого виду інвалідності дозволяє оформити пенсію або соціальну допомогу за інвалідністю незалежно від віку.

Підготувала: Ніна Петрович