22:11 / 25.06.2024 Экономика

Українців закликали купляти сонячні батареї і допомагати країні

Встановлення приватними домогосподарствами невеликих індивідуальних сонячних установок може додати в енергосистему України близько 1 ГВт потужності

"Сонячна генерація, яка сьогодні дає підтримку нашій енергосистемі упродовж денного періоду, – це не лише великі потужні станції, якими володіє бізнес, а також усі приватні невеликі сонячні електростанції, яких у нас уже тисячі. Вони роблять надзвичайно вагомий внесок у підтримку енергонезалежності України", – заявив очільник Держенергонагляду Руслан Слободян.

За його словами, нині великі сонячні станції щоденно виробляють близько 3 ГВт потужності, однак завдяки збільшенню кількості індивідуальних сонячних станцій можна додати до енергосистеми близько 1 ГВт.

"Держава дає максимально "зелене світло" для розбудови розподіленої генерації. Для якнайшвидшого розвитку відкриваються всі можливості: істотно спрощено процедуру підключень, технічні умови на приєднання електричних мереж обленерго зобов’язані видати протягом двох днів, а не через 10, як було раніше. Також максимально спрощено всі дозвільні документи – тепер достатньо лише довідки від ВЦА про необхідність встановлення такого об'єкта", – повідомив Слободян.

Щодо вартості сонячних панелей, то, за даними очільника Держенергонагляду, на сьогодні мінімальний базовий набір потужністю 5 кВт коштує від 5 тис. доларів.

Підготувала: Ніна Петрович