13:34 / 24.06.2024 Экономика

ЄС повертає мита на український овес, яйця і цукор: як зміняться ціни в Україні

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Європейська комісія впродовж наступних двох тижнів відновить мита на українські яйця і, можливо, цукор після того, як Київ вичерпав квоти на їхні поставки до Європейського Союзу. Офіційно ЄС оголосив, що з 19 червня повернув тарифні квоти на імпорт українського вівса через перевищення імпортованого ліміту для цієї культури.

У травні, на тлі протестів європейських фермерів, Рада ЄС повернула квоти для низки українських товарів: м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. При перевищенні обсягу імпорту понад ці квоти на товари вводяться мита.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

"Що стосується яєць, то ввізне мито на рівні 15 євро за 100 кг, при такому миті українські яйця будуть конкурентоздатні на території ЄС.

Що стосується цукру, то 1 червня український уряд ввід обмеження - квотування на рівні нуля, тому що він залишився лише для внутрішнього споживання і ми його не експортуємо. Хоча в травні були великі показники - більше 100 тис. тонн. 

Новий цукор з'явиться не раніше 1 жовтня. Цього літо будуть вестися перемовини і будемо бачити по ситуації, що буде на дату, коли свіжого врожаю вийде у нас, яка буде врожайність у нас, в ЄС і яка буде потреба у ньому. ..

Якщо європейці будуть пересувати квотування і мито на цукор, а воно у них дуже високе - на рівні його вартості, то конкурентним його експорт не буде. По яйцях ситуація простіша...

На сьогодні українські аграрії експортують цукор до країн західної Африки, до країн Середземномор'я. Також зараз налаштовуються контакти з країнами Близького Сходу, куди був експорт цукру до повномасштабного вторгнення. У травні був невеликий експорт до Азербайджану...

На внутрішньому ринку я не прогнозую великого зниження цін, або вони залишаться такі ж самі, тому що на сьогодні дорожча сама сировина, піднімаються ціни на комбікорми, плюс велика затратна частина на енергоносії. Тому що працюють птахофабрики на генераторах і там кіловат світла досить недешевий. Тож я не бачу причин, щоб ціни сильно знижувались. Можливо на декілька гривень...

Найбільше енергоресурсів витрачається на кукурудзу. Там левова частина потрібна, щоб висушити її, в залежності від того, яка осінь буде. Минула, наприклад, була більш сухіша, і проблеми не було, але позаминула, коли заливало, збирали з вологістю 32-34%. То зазвичай там 30-40% собівартості було на енергоресурси, щоб її висушити", - розповів Дмитро Соломчук. 

Підготував: Сергій Дага