19:54 / 19.06.2024 Экономика

В Україні ростуть ціни на житло

Але попит низький, а кількість угод на ринку значно менша, ніж до повномасштабної війни, повідомив Національний банк в останньому звіті про фінансову стабільність.

Але у першому кварталі 2024 року нотаріуси посвідчили на третину більше угод купівлі житла, ніж у першому кварталі 2023-го.

"Рушієм попиту залишається прагнення придбати готове житло для власних потреб, переважно на вторинному ринку", - йдеться у повідомленні.

На первинному ринку попит низьких. Покупців відлякують тривалість будівництва, високі ризики недобудови та війна. Тому девелопери не поспішають починати нові проєкти. У тривалій перспективі ця пауза може призвести до нестачі пропозиції нового житла.

Ціни на вторинному ринку зростають слідом за обмінним курсом. Угоди ще укладають зі знижкою від заявлених в оголошеннях цін, але ці знижки зменшуються.

На первинному ринку нерухомості заявлені ціни також зростають. З початку року в Ужгороді житло подорожчало на 15%, у Львівській області - на 14%, у Києві - на 2%.

"Подальше підвищення цін на первинному ринку робить вартість квадратного метра житла співмірною, а подекуди й вищою за вартість житла на вторинному ринку. З урахуванням ризиків недобудови та вартості ремонту суттєва цінова перевага - на боці вторинного житла", - кажуть у НБУ.

Подорожчала й оренда житла. Середня вартість квартири у Києві еквівалентна десяти рокам її оренди. Це відповідає довгостроковому середньому рівню й означає стабілізацію ринку оренди.

Державна пільгова програма "єОселя" безальтернативно домінує на ринку іпотечного кредитування. Власні продукти банків не у змозі з нею конкурувати.

Підготувала: Ніна Петрович

ТЭГИ: