11:40 / 24.10.2024 Происшествия

Румунія вночі підіймала F-16 через дрони

Фото: АР

Радарні системи Румунії зафіксували два окремі сигнали, ймовірно від дронів, які могли порушити повітряний простір країни, повідомляє Reuters.

Сигнали були виявлені протягом години над південно-східними повітами Констанца і Тулча, що межує з Україною через Дунай.

Румунське Міноборони зазначило, що на перевірку були підняті винищувачі F-16, але вони не змогли візуально зафіксувати цілі до того, як сигнали зникли з радарів.

Це вже третій подібний випадок за останній тиждень. Раніше радарами також були зафіксовані два дрони, але місця їхнього падіння не виявили. Прем'єр-міністр Марчел Чолаку припустив, що ці інциденти можуть бути пов'язані з кіберінтерференцією.

Як член ЄС і НАТО, Румунія має 650-кілометровий кордон з Україною. Протягом останнього року уламки російських дронів неодноразово падали на румунську територію через атаки росії на українські порти. Хоч більшість уламків знищувала українська ППО, порушення повітряного простору Румунії російськими дронами викликають все більше занепокоєння.

Підготував: Сергій Дага