17:09 / 14.10.2024 Происшествия

Колишній "беркутівець" пішов на державну службу в країні окупантів

Максим Ковальов став виконувачем обовʼязків віцегубернатора Самарської області росії. Він перейшов на бік рф та воював проти України, повідомив губернатор регіону Вʼячеслав Федорищев.

Ковальов очолив департамент з питань правопорядку та протидії корупції. Федорищев зауважив, що колишній «беркутівець» брав участь у повномасштабній війні проти України, а також має «великий досвід роботи в органах правопорядку». 

Як пише російське видання «Важные истории», Ковальову 41 рік, він народився у Севастополі та ще до окупації Криму служив у підрозділі «Беркут». Після того, як росія захопила півострів, «Беркут» перейшов під початок МВС росії, а пізніше — росгвардії. У 2023-му Ковальов обіймав посаду командира севастопольського окупаційного «Беркут-С». 

Силовики цього підрозділу воювали проти України. Так, влітку 2022 року місцеві ЗМІ писали, що «беркутівці» повернулися до Севастополя з війни. 

Коли саме Ковальов воював в Україні — невідомо. З серпня цього року він був заступником губернатора Волгоградської області, але пробув на цій посаді лише до вересня.

Видання з посиланням на базу даних розшуку МВС України зазначило, що проти Ковальова порушили кримінальну справу. Його підозрюють за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 ч. 3 ККУ);
  • державна зрада (ст. 111 ч. 1 ККУ);
  • викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем (ст. 262 ч. 2 ККУ).

У картці розшуку зазначено, що силовик «зник» у лютому 2024 року. «Важные истории» припустили, що справа щодо нього може бути пов'язана з діями «Беркуту» під час окупації Криму — силовики перейшли на бік росії й відмовилися роззброюватися за розпорядженням української влади.

Підготувала: Ніна Петрович