11:02 / 27.09.2024 Происшествия

У Полтаві керівник благодійної організації продав 230 авто, які завезли як допомогу для ЗСУ

Фото: "Волонтерське" авто для ЗСУ

У Полтаві поліція затримала керівника благодійної організації, який заробив на продажі гуманітарних автомобілів понад 35 млн грн.

Очільник фонду завіз як гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ понад 230 машин. Надалі їх продавали, а до профільного міністерства надсилали підроблені звіти про передачу автівок військовослужбовцям. 

Поліцейські затримали керівника фонду під час реалізації ним чергового "гуманітарного" автомобіля "для військових". "Волонтеру" оголосили підозру і тепер йому загрожує до семи років позбавлення волі. 

Про це в ефірі телемарафону розповіла керівник сектору комунікації Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Наталія Калиновська.

"Починаючи з 2022 року, власне з початком повномасштабного вторгнення росії на території України керівнику благодійної організації та його спільнику вдалося продати понад 230 авто, які вони завезли як гуманітарну допомогу, тобто за пільговою процедурою, які в подальшому мали передати безоплатно на потреби військових Збройних сил України.

Замість цього вони просто їх продавали. Один з спільників підшукував клієнтів серед цивільних та військових, слідкував за технічним станом та готував машини до продажу. 

Інший спільник юридично супроводжував всі операції, які пов'язані з продажем авто. І за вказівкою керівника благодійної організації надсилав до профільного міністерства звіти з фіктивними даними, тобто відповідно до звітів, автомобілі, які вони завозили, були передані на потреби військових", - розповіла речниця Нацполіції. 

Підготував: Сергій Дага