09:08 / 27.09.2024 Происшествия

Останній удар ворога по підстанціях, зв'язаних з АЕС, призвів до відключення 3-х атомних блоків, – Галущенко

Фото: Південноукраїнська АЕС

Останній прицільний удар російських окупантів по підстанціях, зв'язаних з АЕС, призвів до відключення трьох атомних блоків. Про це повідомив Герман Галущенко в інтерв'ю.

Він підтвердив інформацію, що росія ближче до зими готує удари по критичних об'єктах ядерної енергетики України. Зокрема по розподільчих мережах та підстанціях передачі.

"Дійсно, така інформація є від розвідки. Більше того, минулого тижня була конференція МАГАТЕ, де я з трибуни про це говорив, що такі удари вже відбувалися. Тому що останній удар по підстанціях "Укренерго" - насправді вразили вони підстанції, які є критичні для видачі електроенергії з атомних станцій, у нас було відключення трьох атомних блоків внаслідок таких ударів.

Якщо росія взагалі готова бити по критичних підстанціях видачі або бити по атомних станціях, мені здається, що це вже за межею не те що здорового глузду, це за межею того, що по факту - вони, оця риторика про застосування ядерної зброї по факту це вже є - удар по атомному об'єкту, і наслідки будуть для усього світу. 

Безумовно, міжнародне співтовариство має все-таки чітко окреслити ті межі, за які навіть держава-терорист не має права виходити. Це раз. По-друге, це можливості. Найкращий засіб захисту - це протиповітряна оборона. Дуже важливо, що ми публічно про це сказали - це буде мати вплив на перемовини з партнерами щодо надання нам додаткових систем. Воно має мати вплив. Можливо, це питання захисту таких об'єктів, тому що деякі атомні станції знаходяться ближче до кордонів Євросоюзу, я дуже сподіваюся, системами безпеки сусідніх держав...

Дуже сподіваюся, що міжнародний тиск, - сьогодні весь світ це обговорює, він спрацює, і росіяни утримаються від реалізації цих планів, які в меті своїй досягнути тотального блекауту в державі, насправді вони втрачають здоровий глузд щодо ядерної радіаційної безпеки, якщо такі атаки будуть на ядерні станції, а факт атак на підстанції критичні -- він вже був", - заявив Герман Галущенко. 

Підготував: Сергій Дага