18:10 / 17.09.2024 Происшествия

Спецслужби рф знайшли в Чернівцях зрадників, які погодилися підпалювати об'єкти "Укрзалізниці"

СБУ та Нацполіція затримали трьох поплічників рф у Чернівцях, які готували серію підпалів на об’єктах “Укрзалізниці” на замовлення спецслужб рф.

Про це повідомляє пресслужба СБУ на офіційній сторінці в Facebook.

За матеріалами справи, двоє із затриманих – рідні брати. Третій – їхній спільний знайомий.

“Зловмисники були завербовані російською спецслужбою через Телеграм-канали, де вони шукали “легкого заробітку” – зазначають у СБУ.

Як зазначається, спочатку підривною діяльністю займалися лише брати. На початку вересня на них вийшов російський куратор і дав “тестове” завдання: за невелику винагороду зробити сім провокативних графіті на різних вулицях Чернівців.

За даними СБУ, після цього представник російської спецслужби запропонував “серйознішу” роботу – підпалювати релейні шафи, що мало зірвати рух залізницею в регіоні.

Зловмисники вчинили перший підпал, а на другий – залучили свого знайомого безробітного чернівчанина.

Як свідчать матеріали провадження, всі наступні підпали вони планували здійснювати втрьох.

Утім, СБУ і Національна поліція запобігли подальшим підпалам і затримали зловмисників “по гарячих слідах”.

Також повідомляється, що під час обшуків у їхніх помешканнях вилучено мобільні телефони із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Фігуранти перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, Служба безпеки та Національна поліція затримали двох поплічників рф, які вчиняли замовні підпали у Черкасах, серед пріоритетних цілей ворога були службові пікапи Сил оборони та об’єкти Укрзалізниці.

Як повідомлялося, СБУ та Нацполіція затримали “на гарячому” ще чотирьох поплічників спецслужб рф, які вчиняли підпали автівок українських військових та об’єктів “Укрзалізниці” у Запоріжжі та Кропивницькому.

Підготувала: Ніна Петрович