01:32 / 17.09.2024 Происшествия

Алкоголь компанії, що належить російському горілчаному магнату, розпродають на аукціоні

Арештований на складі під Львовом алкоголь компанії, що належить російському горілчаному магнату та банкіру, власнику холдингу "Русский стандарт" Рустаму Таріко, виставили на аукціони Прозорро.

Національне агенство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів оголосило три аукціони з продажу алкоголю з Польщі та Італії на загальну суму 

Найдорожчий лот зі стартовою ціною 9 578 100 грн складається з 163 268 пляшок настоянки Żubrówka різних видів та настоянки лікерної "Soplica" різних видів. За 3 966 600 грн продають 76 140 пляшок горілки Żubrówka. Третій лот – 14 646 пляшок "Sincero Fragolino Rosato" та  "Sincero Fragolino Roso", стартова ціна якого 684 100 грн. Тобто загалом партію алкоголю оцінили у 14,2 млн грн.

Увесь алкоголь зберігається на складі у Солонці, що під Львовом, де він і був виявлений у 2022 році. Товар належав компанії-дистрибютору алкоголю, власником якої російський горілчаний магнат, а сама компанія, попри реєстрацію в Україні,  постачала алкоголь на окуповані території.

Партія алкоголю, виявлена на складах у Солонці, належить ТОВ  "Руст Україна". За даними YouControl, компанія зареєстрована у Києві з 23 листопада.2009 року. Її засновником є зареєстроване на Кіпрі ТОВ ПАСАЛБА ЛТД, а кінцевим бенефіціаром – громадянин Італії Рустам Таріко.

Як викладено в ухвалі Шевченківського райсуду Києва про передачу арештованого майна АРМА, власник ТОВ "Руст Україна", має не лише італійське, а й російське громадянство. Він є кінцевим бенефіціарним власником суб`єктів підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність в Республіці Польща та російській федерації та є заводами виробниками алкогольної продукції: АО "Руст Россия", ОАО "Сибирскийликеро-водочный завод", АО "ПП Парламент Продакшн", ОАО "Русский Стандарт Водка", ОАО "Браво", ОАО "Топас" CEDCInternational та банківської установи ЗАТ "Банк Русский Стандарт"".  До жовтня 2014 року відділення цього банку  функціонували на території України, проте з жовтня 2014 банк перейменовано на АТ "Банк Форвард", який працює в Україні досі.

Під час досудового розслідування слідчі встановили, що службові особи ТОВ "Руст Україна"  протягом тривалого часу здійснювали та здійснюють продаж алкогольних напоїв російського походження на території України, ЛНР/ДНР та АРК Крим, відтак прибуток від цієї  продукції використовується для фінансування терористичних організацій.

Однак на окуповані території постачали не лише російський алкоголь, але й європейський – з Італії та Польщі. Слідчі встановили, що ТОВ "РУСТ Україна" імпортує алкогольну продукцію у польської компанії CEDC та італійського заводу Gancia. Надалі воно організовує схеми постачання цього алкоголю на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, з подальшою сплатою незаконних податків і зборів до бюджетів так званих ДНР та ЛНР.

Зокрема, компанія організувала поставку на тимчасово окуповані території алкоголь зі заводів CEDC InternationalSp. z o.o., що у Варшаві та  F.lliGancia& C. SpA, що у провінції Асті в Італії, що належать Рустаму Таріко. Аби приховати поставки з Європи до тимчасово окупованих територій України, договори на поставку укладались між заводами і  підконтрольною логістичною компанією SiaLinastraLv, зареєстрованою у Ризі. 

Вироблена на італійському заводі F.lliGancia& C. SpA продукція доставляється до заводу CEDC InternationalSp. z o.o. у Польщі, де завантажується транспорт латвійської SiaLinastraLv. Далі транзитом з Польщі через Білорусь постачається на територію РФ. Далі на продукцію виготовляютт нові товаро-супровідні документи, де відправником вказують уже російські заводи Рустама Таріко, а отримувачем є ТОВ "ТД Віола Юг", зареєстроване у Південній Осетії, а місцем поставки вказують Макіївку Донецької області. При цьому переклеюють європейських марок акцизного податку на російські та акцизки так псевдореспублік ДНР/ЛНР. 

При цьому під час обшуку 17 травня 2022 складського приміщення, яке орендує ТОВ "Руст Україна" у селі Солонка, було виявлено та вилучено партію алкогольної продукції - 282 950 пляшок, частина з яких аналогічна продукції, яка реалізовується в мережах магазинів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Саме цю партію товару тепер реалізовує АРМА.

Підготувала: Ніна Петрович