23:32 / 12.09.2024 Происшествия

Українські школярі вивчають історію, а слухають російську музику. - думка

Рociйські військові в українському підручнику - це гидота, пише Інна Совсун

Але я хочу сказати про інше. Не про те, що підручники надрукували у 2018 році, а фото pociян тільки зараз виявили. І не про те, що термін дії грифа "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України" цього підручника завершився у 2023 році. І навіть не про те, що ця книжка не має жодного стосунку до предмета "Захист України", оновленням якого ми з командою зараз займаємося.

Я хочу сказати, що соцмережі люблять концентруватися на точкових проблемах, які можна легко розв'язати й отримати швидкий дофамін. Але мало хто зважає на системні, глобальні, тектонічні для української освіти проблеми. Повільну деградацію складніше помітити, але від того її результати не стають менш болючими.

Учні вивчають у школі історію України, але при цьому слухають pociйську музику. Українські діти вивчають українську та зарубіжну літературу, але за навичками читання відстають від дітей з розвинених країн на 2,5 року навчання. У школі є предмети "алгебра" та "геометрія", але українські діти випускаються зі школи, не знаючи математики на базовому рівні.
Коли приходять результати найбільшого і найбільш авторитетного дослідження PISA, соцмережі хором повторюють, що проблема в дослідженні, а не українській освіті. Хіба для нас, батьків, вчителів, суспільства, це не гидота? Що з цим будемо робити?

Підготувала: Ніна Петрович