21:40 / 08.08.2024 Происшествия

Незадекларована Tesla, "сходка" в ресторані і напад на журналістів: що приховує міграційник Саїв

Начальник ДМС Івано-Франківської області Сергій Саїв напав на команду СтопКору в прикарпатському ресторані "Рулька": що він там робив і на чому приїхав

Замість робочого кабінету – карпатський ресторан. Як стало відомо СтопКору, свої "ділові" зустрічі голова Державної міграційної служби України в Івано-Франківській області Сергій Саїв щотижня проводить у пабі з промовистою назвою "Рулька". За даними інсайдерських джерел, саме в цьому закладі підлеглі можновладця звітують про свої нетрудові доходи і діляться ними з шефом. Тож розслідувачі вирішили перевірити цю інформацію і вирушили на Прикарпаття, але зустріч із головним ДМС-ником регіону пішла не за планом і закінчилась... нападом на журналістів.

Що ж так старанно приховує від преси й громадськості Сергій Саїв? Якими саме справами він займається в гірському ресторанчику? Та що відомо про його родинний бізнес? Подробиці – в ексклюзивному розслідуванні журналіста СтопКору Ігоря Доценка.

Напад на знімальну групу СтопКору сколихнув український інфопростір: неприпустима поведінка чиновника обурила як колег-журналістів, так і громадськість. А на гарячу лінію й у соцмережі редакції почали надходити повідомлення від небайдужих людей. Зокрема, своїми думками поділилась і колишня співробітниця героя нашого розслідування.

"Я не хотіла коментувати, тому що довелося б виїжджати за кордон. Саїв – страшний бандит! Я працювала в міграційній під його керівництвом, там із людьми поводяться як з рабами, кожен начальник району щомісяця приносить данину, він усіх принижує. Багато чого боюся сказати, тому що всі начальники служб, і поліції, і СБУ, і міської ради – всі разом випивають, вони всі дружать!", – написала вона.

Однак ці події мають свою передісторію. Що саме змусило СтопКор звернути увагу на діяльність прикарпатського міграційника?

"Усі памʼятають ажіотаж, коли сім років тому в Україні запровадили біометричні закордонні паспорти. Документ давав право безвізового перетину кордону з ЄС. Візові центри були переповнені, усюди черги. Цим скористались представники туристичних агенцій, які через налагоджені зв’язки з працівниками ДМС сприяли терміновому оформленню вказаних документів. Не стала винятком і Івано-Франківщина, де виявили групу осіб, які виступали посередниками між міграційною службою і пересічними громадянами", – розповідає Ігор Доценко.

Як виявили правоохоронці, так звані "посередники" за певну неофіційну винагороду прискорювали чергу і штампували закордонні паспорти. Ідеться про злочинну змову та виготовлення підроблених документів із голографічними захисними елементами для подальшого їх збуту за грошові кошти.

Одним з фігурантів цієї справи був такий собі Василь Фітковський. Він безпосередньо керував виготовленням і продажем фейкових паспортів. Він також, за даними джерел СтопКору, підтримував тісні дружні стосунки з начальником відділу з питань громадянства Ігорем Василком, який також не безкоштовно допомагав у виробництві "липових" документів.

Чи могла б така налагоджена схема діяти без відома їхнього безпосереднього керівництва? І хто стоїть біля керма прикарпатського ДМС?

Державну міграційну службу в регіоні очолює Сергій Саїв. Кар'єрний шлях чиновника вражає: від дільничного інспектора поліції до керівника відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України в Івано-Франківській області, який очолював впродовж 12 років.

Вже 12 років поспіль Саїв сидить у кріслі начальника Управління Державної міграційної служби Івано-Франківщини. А кілька років тому його ще й обрали обласним депутатом від партії "Слуга народу". Щоправда, у медіа його прізвище часто-густо фігурує у матеріалах про корупцію, зв'язки, збагачення. А також можна знайти порівняння Саїва з кримінальним авторитетом.

"З дев’яностих усі звикли, що в кожному регіоні є місцевий рєшала, негласний верховний суддя. Але іноді та сама людина відома не лише в кримінальному світі, а й обіймає високу державну посаду і стає абсолютно всевладною та безкарною. Так сталося і в Івано-Франківську, де один чиновник десятиліттями вирішує будь-які проблеми за величезні гроші", – йдеться в одній з публікацій прикарпатського ЗМІ.

Але звідки у начальника ДМС можуть бути "величезні гроші", якщо, згідно з декларацією, Сергій Степанович має заробітну плату лише 600 тисяч гривень на рік?

Поставити це запитання розслідувачі СтопКору вирішили особисто. І вирушили у ресторан "Рулька" в селі Дзвиняч, де, за даними джерел, пан Саїв щочетверга влаштовує з колегами й підлегими неофіційні наради. Журналісти прибули до готельно-ресторанного комплексу "Барви Карпат" та зробили замовлення. А заодно перевірили чек. І виявили цікавий факт: власником закладу вказаний ФОП САЇВ О.С, тобто син головного міграційника.

Згодом до ресторану зі стосом паперів у руках приїхав і сам Сергій Саїв. Його привіз автомобіль Tesla орієнтовною вартістю 20 тисяч доларів, який відсутній в офіційній декларації посадовця.

Помітивши побачивши знімальну групу, Сергій Степанович почав ховатися від СтопКору, а потім раптово накинувся на медійників та вибив з рук оператора камеру, яка перестала працювати після його удару.

Тож далі довелося знімати телефоном. А сам Саїв побіг в приміщення для персоналу.

"Доволі дивно, правда: чому персонал пустив на кухню стороннього? Адже наш герой заперечував, що це його заклад… Щоб зафіксувати інцидент, ми викликали поліцію. Та поки давали свідчення – Саїв утік", – згадує Ігор Доценко.

Що саме так роздратувало начальника управління ДМС Івано-Франківської області і за сумісництвом депутата обласної ради від партії "Слуга народу"?

Так агресивно пан Саїв відреагував на запитання викривачів про його розкішні статки. Які саме? Ось лише верхівка айсбергу.

У Саїва є дочка – пані Соломія, і про її заможне і гламурне життя ми розповімо в наступній серії. Проаналізувавши її соцмережі, журналісти натрапили на одну цікаву інстасторі про відкриття ресторану "Дзвін", за який дякують господарю закладу – такому собі пану Сергію.

Зауважимо, "Дзвін" – це елітний ресторан, розташований в комплексі "Барви Карпат", де містився і той самий "Рулька паб". А той факт, що реальним власником закладу є Сергій Саїв журналістам у розмові підтвердила адміністраторка.

Цікаво, як прикарпатський можновладець встигає поєднувати і роботу в ДМС, і депутатство, і ймовірну приховану бізнес-діяльність? Подробиці – вже у наступній серії масштабного розслідування.

Варто додати з боку нашої редакції, що ми щиро віримо: історія Саїва – радше виняток, і переважна більшість співробітників міграційної служби не ставляться до своїх посад як можливості збагачення та свавілля. Тому СтопКор вже спрямував відповідні запити до Голови державної міграційної служби Наталії Науменко. Спираючись на те, якою буде позиція ДМС та МВС, можна буде зрозуміти, наскільки насправді вони готові відмовитись від застарілої радянської практики кругової поруки на користь європейських цінностей.

Нагадаємо, журналіста-викривача Ігоря Доценка офіційно визнали потерпілим у кримінальному провадженні. Це означає, що найближчим часом мало б вирішитись і питання про оголошення підозри нападнику – місцевому очільнику ДМС Сергію Саїву. Водночас, наразі головний "міграційник" Прикарпаття, який напав на стопкорівців у ресторані, досі не отримав статус підозрюваного у кримінальному провадженні, справа – за ДБР.

Надія Рогальська

Шеф-редактор порталу СтопКор