22:11 / 01.08.2024 Происшествия

Митники вилучили вазу, якій 7 тисяч років (фото)

На митному контролі з України до Швейцарії працівники виявили та вилучили трипільську вазу, орієнтовний вік якої налічує 7 тисяч років, повідомила Державна митна служба України.

Стародавня ваза археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту знаходилась у міжнародному поштовому відправленні. За супровідними документами в посилці мешканка Київщини відправила одяг та подарунок. Проте під час огляду митники знайшли керамічний виріб з "очевидними ознаками старовини", тому відправили його на експертизу до Національного музею історії України.

"Як визначили експерти, предмет, наданий на експертизу, – це розписна посудина на піддоні. Подібні вироби характерні для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Специфіка морфології і особливості розпису дають підстави стверджувати про належність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень в долині Дністра", – написали експерти.

Ваза складається з декількох склеєних елементів з розписом у вигляді стилізованих змій згори і підвальних дуг – внизу. Також музейники підтвердили автентичність усіх елементів і класифікували вазу як предмет археології з культурною цінністю.

 
Державна митна служба України
 
 
Державна митна служба України

На мешканку Київщини митники склали протокол про порушення правил відправлення за статтею 473 Митного кодексу України. Згідно з нею на вивезення культурних цінностей потрібно мати дозвільні документи, які мають передати митникам. Через те, що працівники не отримали жодної супровідної документації, вазу вилучили.

Підготувала: Ніна Петрович