20:57 / 25.07.2024 Происшествия

В Охматдит прилетіла ракета з американськими деталями, - ЗМІ

Крилата ракета, якою російські окупанти атакували дитячу лікарню “Охматдит” у Києві, була оснащена мікросхемою зі США, повідомляє  The New York Times.

За даними Національного агентства з питань запобігання корупції України, крилата ракета великої дальності Х-101, випущена по Києву, була оснащена електронікою американських виробників мікросхем, які були обмежені торговельним контролем.

За даними видання, одним з важливих чіпів у російських ракетах була польова програмована матриця воріт (Field Programmable Gate Array, або F.P.G.A.), вироблена американськими компаніями Advanced Micro Devices та Intel.

Цей чіп використовується у пожежних сигналізаціях, інтернет-модемах, ракетах і безпілотниках для блискавичної обробки даних і заборонений для продажу в Росію.

За даними російської митниці, з початку війни Росія імпортувала F.P.G.A. на суму понад 390 мільйонів доларів. Ці поставки – лише частина зусиль Кремля, спрямованих на те, щоб обійти санкції та зберегти постачання критично важливих технологій.

Підготувала: Ніна Петрович