18:32 / 25.07.2024 Происшествия

Трійця друзів створила схему, яка загрожує державним інтересам і здоров’ю українців, – розслідування

Керівництво Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками створило схему, яка загрожує державним інтересам і здоров’ю українців.

Про це ідеться в журналістському розслідуванні Lenta.ua.

Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко разом зі своїм заступником Володимиром Короленком активно витісняє лабораторію Інституту ім. Марзєєва з ринку контролю якості ліків і лікарських засобів.

Ще 2014-го троє друзів Роман Ісаєнко, Володимир Короленко та Максим Володій заснували ГО «Київський клуб». Після призначення Ісаєнка головою Держлікслужби він дав посаду заступника своєму знайомому, а Володимиру Короленко допоміг стати директором Державного підприємства «Український фармацевтичний інститут якості», яке належить до сфери управління Держлікслужби.

Вся діяльність урядового органу управління, яким є Держлікслужба, підпорядкована приватним корисливим інтересам вищезгаданої трійці.

Завідувачка лабораторії Інституту ім. Марзєєва Наталя Останіна зазначила, що лабораторія працює на ринку з контролю якості ліків понад 27 років, акредитована за міжнародними стандартами ІСО, зокрема у ВООЗ, веде наукову діяльність, оснащена сучасним обладнанням, а також має у своїй структурі віварій, що дає змогу гарантувати проведення точних досліджень відповідно до міжнародних стандартів.

Лабораторія, яка входить до структури державної установи НАМН України, у якій працюють понад 40 осіб, отримує фінансування лише на 15 співробітників, решту фінансують за госпдоговорами. Також останнім часом вона не отримувала замовлень на проведення таких досліджень.

Водночас, за словами Останіної, у серпні минулого року на ринку з'явилася абсолютно нова лабораторія, яка отримала повноваження буквально через два тижні з моменту появи.

"З того часу, як наша лабораторія перестала отримувати направлення на контроль якості від Держлікслужби, ми стали отримувати зворотний зв'язок. Усі, кого перенаправляли в цю нову лабораторію, поверталися до нас із проханням надати допомогу в проведенні досліджень - у новоствореній лабораторії не було ні стандартів, ні хімреактивів", - сказала вона.

Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко фактично зруйнував систему контролю за обігом лікарських засобів. За його безпосередньою вказівкою відбувається рейдерське захоплення ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», до статуту якого вносяться зміни не уповноваженими на те особами. Про що, була подана відповідна скарга до Міністерства юстиції України (від 28.05.2024 № СК-2959-24). Вказані дії спрямовані на «прибирання» конкурентів у сфері контролю якості лікарських засобів та знищення єдиного державного підприємства, який має можливості та досвід з виробництва стандартних зразків.

Варто зазначити, що «прикриває» злочинні дії та бездіяльність голови Держлікслужби Романа Ісаєнка його близький друг – співробітник Служби безпеки України Валентин Оврамець, який представляється радником Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з питань охорони здоров’я, а насправді є радником міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова. За сприяння вказаної особи всі заяви та перевірки щодо дій або бездіяльності голови Держлікслужби не мають подальшої реалізації.

Цей співробітник Служби безпеки України прямо втручається в роботу державної служби: віддає співробітникам усні вказівки, проводить співбесіди та наради, здійснює спілкування з суб’єктами господарювання від імені Держлікслужби та особисто здійснює контроль за діяльністю ТОВ «Добробут Лікилаб», прикриваючи це все начебто протидією корупційним діянням.

Завідувачка Останіна зазначила, що ситуація, яка склалася на ринку послуг лабораторного контролю якості лікарських засобів, може призвести до зникнення з ринку низки препаратів.

"Ліків у нас на ринку набагато менше, ніж це було кілька років тому, або навіть два роки тому. Звичайно, виною цьому війна, складна логістика, але ще й заборони, які застосовує наша Держлікслужба. Якщо виконавці не змогли зрозуміти, як провести дослідження, вони просто пишуть, що препарат не відповідає заявленій якості і Держлікслужба запроваджує заборону по всій країні", - сказала вона.

Некомпетентність та злочинна недбалість голови Держлікслужби Романа Ісаєнка не тільки створює перешкоди у доступі пацієнтів до необхідних лікарських засобів, а може значно ускладнити, зокрема, євроінтеграційні процеси у фармацевтичній сфері, та в цілому призводить до занепаду ефективного державного контролю у сфері обігу лікарських засобів та підконтрольних речовин.

В ході перевірки МОЗ підтверджено, що при здійсненні контролю якості ввезених лікарських засобів здебільшого виявляють технічні помилки або несуттєві невідповідності, що не стосуються якості ліків, а лише пакування (зауваження до шрифту Брайля, розділових знаків, що не впливає на суть тексту; до оформлення інструкції – відсутня дата та номер наказу щодо змін, технічні помилки в написанні реєстраційного посвідчення: помилково зазначена не та цифра; не вірно вказаний номер тощо; до зовнішнього вигляду упаковки – відтінки одного кольору нанесені нерівномірно, ледь помітні нюанси; технічні помилки у методах контролю якості – допущені неточності під час перекладу і т. д. і т. п.).

Аудит МОЗ України виявив можливий конфлікт інтересів у зв’язку з наявністю приватного інтересу співробітниці Держлікслужби Вережнікової  О.І., пов’язаного з роботою її чоловіка на посаді завідувача приватної лабораторії ТОВ «Добробут Лікілаб».

Крім того, у звіті про результати аудиту ефективності планування та результативності контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходжень податку на додану вартість по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів і медичних виробів, затвердженого рішенням Рахункової палати України від 19.12.2023 № 30-2, було вказано про неефективність діяльності Держлікслужби у виконанні покладених на нею завдань (звіт доступний за посиланням: Звіт РП від 19.12.23 №30-2 (rp.gov.ua).

Така діяльність Держлікслужби щодо проведення візуального контролю та критеріїв виявлення невідповідностей, які в подальшому потребують лабораторного контролю ввезених лікарських засобів, є неефективною та призводить до затримок із доступом пацієнтів до лікарських засобів. Відсоток заборон за результатами таких лабораторних перевірок є незрівнянно малим та по факту є просто імітацією державного контролю якості, що призводить до кількамісячних затримок, збільшення бюрократії, логістичних, часових та фінансових витрат.

Підготувала: Ніна Петрович