13:34 / 18.07.2024 Происшествия

У росії закінчуються запаси зброї радянських часів, – The Economist

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

На третій рік повномасштабної війни з Україною у росії почали закінчуватись радянські запаси техніки та зброї. Уже наприкінці літа це може позначитися на інтенсивності наступальних дій військ рф. Про це пише The Economist.

Більшість розвідувальних служб (яких саме не уточнюється) оцінюють втрати росії в техніці за два роки війни майже в три тисячі танків і п'ять тисяч бронемашин. За даними OSINT-проекту Oryx, російська армія втратила не менше 3235 танків (частина з них могла бути відремонтована та повернена до ладу).

Російська влада неодноразово звітувала про збільшення обсягів виробництва військової техніки. У грудні 2023 року тодішній міністр оборони сергій шойгу заявив, що російський військово-промисловий комплекс збільшив випуск танків у 5,6 раза, а до армії надійшло  1530 нових і модернізованих танків.

У британському Міжнародному інституті стратегічних досліджень (IISS) вважають, що 85% танків, згаданих шойгу, просто зняли зі зберігання та привели до ладу. За даними аналітиків, мова тоді йшла переважно про радянські Т-72, ​​а також про Т-62 і навіть кілька Т-55.

При цьому російський Центр аналізу стратегій і технологій з посиланням на джерело в міноборони рф у березні 2023 року писав, що влада планує зробити "кілька сотень" нових танків типу Т-90М і Т-14, а більшу частину з заявлених півтори тисячі складуть модернізовані танки Т-72 та Т-80.

Влітку 2024 року OSINT-аналітик, який веде Youtube-канал під ім'ям Covert Cabal, звернув увагу, що з російських баз зберігання зникли майже тисячі танків Т-80БВ.

Скільки нових танків було зроблено з того часу, невідомо. Експерт з оборонної політики росії Павло Лузін у розмові з The Economist висловив думку, що насправді російський ВПК здатний випускати майже 30 нових танків на рік. В інших випадках росії доводиться вдаватися до використання вже наявної на складах техніки.

Наприклад, у 2023 році українські військові захопили ймовірно новий Т-90М, однак пізніше виявили, що його гармата була зроблена ще в 1992 році.

На думку Лузіна, труднощі росії з виробництвом та ремонтом військової техніки пов'язані з нестачею комплектуючих. Зокрема, у виробництві танків уже використовуються компоненти, наприклад, тепловізори, які були запасені на 2025 рік. Раніше ці комплектуючі імпортувалися з Європи.

Іншою серйозною проблемою для росії стало виробництво артилерійських стволів. За словами Лузіна, тільки два російські заводи мають складні імпортні ротаційно-кувальні машини (остання була імпортована в 2017 році), здатні виробляти майже 100 стволів для артилерійських систем і танків на рік, тоді як потреба армії в них обчислюється тисячами (через втрати та знос).

Зараз ця проблема вирішується шляхом використання стволів, що знімаються зі старої техніки. OSINT-аналітик Річард Верекер вважає, що таким чином на початок 2024 року російська армія замінила майже 4800 артилерійських стволів. Як довго це триватиме, залежить від стану приблизно семи тисяч стволів, що залишилися.

При цьому журналісти зазначають, що на деяких ділянках фронту з високою інтенсивністю використання артилерії стовбури гаубиць швидко зношуються і вимагають заміни раз на кілька місяців.

Незважаючи на труднощі з артилерією, для російської армії ключовою залишається проблема, пов'язана з виробництвом та ремонтом танків та бронемашин. За даними IISS, у лютому 2024 року в росії могло бути майже 3200 танків на зберіганні, однак аналітик Майкл Джерстад стверджує, що за час війни 70% з них "не зрушили ні на дюйм. За його словами, велика частина Т-72 стояла просто неба з початку 1990-х років і, ймовірно, перебуває в дуже поганому стані.

Павло Лузін та аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Александр Гольц вважають, що за нинішніх втрат запаси придатних до відновлення російських танків і бойових машин піхоти на складах досягнуть "критичної точки виснаження" до другої половини 2025 року.

Якщо ситуація не зміниться, російським військам, ймовірно, доведеться "змінити свою стратегію на більш оборонну" до кінця року, вважає Джерстад. На його думку, ознаки цього можуть стати помітними вже до кінця літа. Зокрема, вони можуть висловитись у більшій зацікавленості володимира путіна у досягненні тимчасового припинення вогню.

Підготував: Сергій Дага