12:21 / 14.07.2024 Происшествия

Історія України: замість величного замку-фортеці залишилися руїни (фото)

У містф Корець на Рівненщині розташований замок, який має довгу й цікаву історію, що сягає коріннями у XIV століття, однак зараз, на жаль, на місці фортеці залишилися лише натяки на колишню велич.

Та про минуле Корецького замку і те, як одна пожежа перекреслила всі старання будівничих фортеці-палацу розповість Еспресо.Захід.

Виникнення й розбудова замку

Фото: Вікіпедія

Невелике містечко Корець має тисячолітню історію, воно виникло ще в XI-XII столітті, як одне з численних руських поселень. Перша літописна згадка про тутешнє поселення під назвою Корчеськ зроблена під 1150 роком.

У 1380 році територія сучасного Корця була передана великим князем литовським Ягайлом князеві Федору Острозькому. Так, це ті самі Острозькі, які у XVI столітті стали чи не найбільшими магнати всієї Речі Посполитої і яким належала величезна кількість земель.

Тож, у 1386 році за наказом Острозького у Корецьку збудували перший відомий тут замок (дерев’яний), а також було відведено в нове річище р. Корчик. Замок був побудований на гранітній скелі на пагорбі над яром річки Корчик.

З трьох сторін замок був оточений глибоким ровом, який надійно захищав фортецю від нападу. А з заходу вона була надійно прикрита річкою. До замку Острозьких можна було дістатися лише через міст.

Фото: Вікіпедія

Від початку XV століття поселення переходить у володіння роду князів Корецьких. Після Люблінської унії 1569 року — у складі Волинського воєводства перебувало під владою Корони Польської. У XVI — середині XVII століттях Корець перетворюється на одне з найбільших міст Волині і замок процвітав в той час.

У 1570 році після чергового нападу татар, дерев’яний замок згорів. Тому власник замку воєвода Богдан (Богуш) Корецький збудував новий мурований замок й добудував нові укріплення, які неодноразово рятували місцевих жителів від набігів татар.

У 1651 році помер останній представник роду Корецьких, і замок з навколишніми маєтками перейшов до рук їхніх родичів, роду Лещинських.

Перебудова замку у палац та занепад через пожежу

Фото: Вікіпедія

У кінці ХVIII століття маєтком заволоділи Чарторийські, які відтоді стали називатися Корецькими Чарторийськими.

Протягом XVIII століття Корецький замок зазнавав ушкоджень через пожежі й був перебудований на зразок палацу. Востаннє, у 1780 році, його перебудував князь Юзеф Клеменс Чарторийський, який, до речі, створив першу в Україні мануфактуру з виробництва порцеляни саме в Корецьку. Також цікаво, що попри обмежений простір на замковій горі, Юзеф Чарторийський посадив біля замку ряди з рідкісних для Волині дерев – модрини, смереки та ялини. Вони утворили справжній парк.

А на місці замку Чарторийський збудував резиденцію в стилі бароко, використовуючи залишки мурів. Мури склали основу пізньобарокової резиденції, побудованої в стилі "palazzo in fortezza" (палац у фортеці). Такі архітектурні рішення поєднували оборонні риси (рови, перебудовані вежі), що лишилися у спадок від середньовічних замків, зі світським характером будівель.

Нова Корецька резиденція мала в'їзну браму з годинниковою вежею. До неї вів чотирьохарочний кам'яний міст, який спорудили над глибоким ровом, що колись захищав підступи до мурів замку. Квадратна вежа складалася з трьох ярусів, в одному з яких був годинник.

Фото: Ольга Михайлишин

На жаль, цей цікавий палац-замок згорів в 1832 році, кажуть, що через димохід, який давно не чистили, тобто від недогляду. З того часу він більше не відновлювався, залишившись у руїнах. Тут не проводилося жодної суттєвої реконструкції. Хіба лише у 1920-х роках власник руїн Корецької фортеці Бнінський намагався провести ремонт, але через деякий час роботи були припинені.

Фото: Раман Афтаназі

На сьогодні, найкраще збереглися лише деякі елементи споруди – триярусна барокова надбрамна вежа, яка в занедбаному стані, також східний і північний мури. Ще зберігся мурований міст, що веде до замку. Цей віадук у 2005 році вдалося відремонтувати й став візитівкою міста.

Наразі місцева та обласна влади продовжують працювати над тим, щоб зберегти й колись відновити цю пам’ятку архітектури. У будь-якому випадку, замкові руїни приваблюють туристів своєю історією та мальовничим розташуванням на березі річки Корчик. Відвідувачі можуть прогулятися колишньою територією замку, насолоджуючись краєвидами та атмосферою давнини, а від місцевих почути замкові легенди.

Легенди Корецького замку

Фото: Вікіпедія

Корецький замок, як і багато старовинних споруд, оповитий численними легендами та переказами.

Плач ображеної княжни

Тож, одна з легенд розповідає про Богуша Корицького, який перетворив дерев’яний замок на мурований. Воєвода він переїхав жити зі своєю дружиною, красунею Анною Сангушко. Але врода жінки недовго тішила князя Богуша...

Не один вечір Анна проплакала у підземеллях замку, ховаючи образу на свого зрадливого чоловіка. Врешті, не витримавши ганьби, Анна вмовила Богуша розлучитися. Після цього її в Корці не бачили, а у князя з'явилася нова дружина.

Хоч тепер від замку лишилися одні руїни, та попри це, кажуть, що в таємничих підземеллях досі чути плач ображеної та зрадженої Анни Сангушко.

Скарби підземелля

Звісно, що існують легенди пов’язані зі скарбами. Одна з них розповідає про скарби, заховані в засипаних підземеллях замку. Адже під час численних воєн та нападів власники замку ховали свої багатства в надійних місцях. І досі багато хто вірить, що ці скарби заховані в підземеллях, чекаючи свого виявлення. Тому археологи час від часу роблять свої спроби у стилі Індіани Джонс, щоб розшукати заховані скарби минулого.

Підготувала: Ніна Петрович