22:22 / 11.07.2024 Происшествия

Більше десяти тисяч українських чоловіків незаконно втекли до Молдови

З початку повномасштабного вторгнення та до кінця травня 2024 року близько 23 500 українських чоловіків нелегально в’їхали до Молдови, пише «Радіо Свобода» із посиланням на дані прикордонної поліція країни та молдавської Генеральної інспекції з питань міграції.

Видання зазначає, що Молдова не карає іноземців, які незаконно перетнули кордон, якщо ті звернулись за притулком. Таким людям не загрожує репатріація в Україну.

Водночас Молдова може надавати чотири форми захисту –  статус біженця, гуманітарний захист, тимчасовий захист і політичний притулок. З березня 2023 року в країні також діє тимчасовий механізм захисту для громадян України. Ним за 14 місяців скористалось 12 764 українських чоловіків призовного віку і більшість із них перетнули кордон нелегально.

Голова прикордонної поліції Молдови Руслан Галушка пояснив виданню що коли українці особисто звертаються до підрозділів прикордонної поліції чи Генеральної інспекції з питань міграції з проханням про певної форми міжнародний захист, то вони «не підпадають під санкції за незаконний в’їзд» на територію Молдови.

Водночас не всі, хто нелегально виїхав з України до Молдови бажають там залишитись. Більшість їдуть далі, до країн Європейського союзу.

Підготувала: Ніна Петрович