19:32 / 11.07.2024 Происшествия

На Буковині затримано агента ФСБ, який шпигував під виглядом кур'єрської доставки

У Чернівецькій області затримано агента ФСБ, який фіксував об'єкти критичної інфраструктури для подальшого передання інформації ворогові, повідомила Служба безпеки України (СБУ).

"У результаті спецоперації в обласному центрі затримано агента фсб, який готував координати для вогневого ураження ключових транспортних шляхів. Серед пріоритетних цілей ворога були вузлові станції та залізничні маршрути, якими Сили оборони переправляють важке озброєння та боєприпаси на фронт", - повідомляється у телеграм-каналі в четвер.

Зазначається, що окупантів також цікавили геолокації медзакладів, де проходять лікування та реабілітацію українські воїни.

"Діючи під "прикриттям" кур’єра популярного сервісу доставки, агент на власному скутері об’їжджав місцевість, де фіксував потрібні йому об’єкти", - зазначає СБУ.

Повідомляється, що надіслати отримані відомості своєму російському куратору через особистий чат у месенджері зловмиснику завадила СБУ. Його затримали на гарячому.

За даними слідства, місцевий житель потрапив у поле зору окупантів через свого знайомого з РФ, який співпрацював із ФСБ.

Зазначається, що зрадник також неодноразово поширював прокремлівські погляди в російських відеочатах. Під час таких ефірів зловмисник виступав на підтримку збройної агресії проти України та виправдовував воєнні злочини армії РФ.

Зазначається, що під час обшуку в помешканні затриманого вилучено два мобільні телефони та комп'ютер із доказами злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 1 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення. Наразі він перебуває під вартою.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Підготувала: Ніна Петрович