16:51 / 09.07.2024 Происшествия

Шахраї в Дніпрі обкрадали загиблих військових у моргу

Правоохоронці затримали шахраїв, які викрадали гроші з банківських рахунків загиблих військовослужбовців ЗСУ. Їм вдалося привласнили майже 1,5 млн гривень.

Про це повідомили СБУ, поліція та прокуратура Дніпра.

За даними слідства, підозрювані мали доступ до бюро судово-медичної експертизи, куди доставляли тіла загиблих військових та їхні особисті речі.

Ділки викрадали на території моргу мобільні телефони померлих, змінювали паролі та входили в онлайн-банкінг. Частину грошей знімали готівкою у банкоматах, частина — перераховували на свої банківські рахунки та оформлювали кредити й розстрочки на товари.

Крім цього, фігуранти не цуралися викрадати особисті речі військових, які потім продавали через інтернет. Ця схема тривала впродовж 2023-2024 років.

Правоохоронці викрили 5 чоловіків віком від 27 до 42 років. Серед них — працівник бюро судмедекспертизи, ІТ-фахівець, який «зламував» банківські додатки полеглих воїнів, а також рецидивіст, який уже має судимість.

У них вилучили мобільні телефони та понад 100 сімкарток різних операторів, банківські картки та комп’ютерну техніку, військовий одяг та спорядження, яке належало померлим.

Зараз всім фігурантам вручили підозру за статтями ККУ:

ч. 4 ст. 185 — крадіжка;
ч. 2 ст. 361 — несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;
ч. 4 ст. 190 — шахрайство;
ч. 1 ст. 358 — підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Усіх п’ятьох відправили під варту, їм загрожує до 8 років ув’язнення. Встановлюється причетність інших людей.

Підготувала: Ніна Петрович