22:11 / 05.07.2024 Происшествия

Поліціянти повинні відповісти за злочин проти людини, яку вони силоміць привели у ТЦК, - Лубінець

Поліціянти в Чернівцях порушили права людини, коли затримали й силоміць доставили до ТЦК чоловіка, який не чинив опору.

Про це уповноважений Верховної Ради зі справ людини написав у соцмережах.

Він розповів, що до нього звернувся сам чоловік, який розповів про незаконне затримання та побиття від працівників поліції. Ті доставили його до територіального центру комплектування і, як каже заявник, не забезпечили його право на юридичну допомогу.

На відео, яке поширили в мережі, видно, як чоловік спершу просто говорить з кількома поліціянтами, вимагаючи в них пояснень щодо підстав затримання.

Коли ж йому сказали, що за відсутності в нього відмітки про оновлення військово-облікових даних, його мають доставити до ТЦК, чоловік повернувся до правоохоронців спиною, показуючи закладені назад руки. Після цього поліціянти кинули його на землю, одягли на нього наручники та посадили в службову автівку.

Омбудсмен пише, що чоловік не чинив опору працівникам поліції та що інцидент є фактом порушення прав людини, який потребує «належного реагування». Тому Лубінець звернувся до керівників Національної поліції України та Державного бюро розслідувань.

«Переконаний, особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, принижують людську гідність, не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави», — сказав він.

Підготувала: Ніна Петрович