23:29 / 04.07.2024 Происшествия

На шляху до Буковелі з'явився блокпост із ТЦК

Подія трапилася на Прикарпатті у Ворохті. В Івано-Франківському ТЦК та СП відреагували, сказавши, що блокпост уже прибрали. Але військовослужбовці й надалі перевірятимуть документи приїжджих, повідомляє місце видання Бліц-Інфо, сьогодні, 4 липня, місцеві мешканці Ворохти організувались біля селищної ради з вимогою прибрати блокпост при в’їзді з Татарова у Ворохту.

Як видно з відео, що розлетілося соцмережами, між протестувальниками та ТЦК стався конфлікт, унаслідок якого постраждав військовий.

Про деталі конфлікту виданню "Курс" розповів місцевий депутат, голова туристичної ради Ворохти, член туристичної ради області Олег Молдавчук.

За його словами, до блокпоста зранку приїхали не тільки місцеві мешканці, а й депутати селищної ради й голова громади. Хотіли дізнатись, які підстави встановлення його на території громади, бо з місцевою владою встановлення не погоджували.

"Представник прикордонної служби посилався на якийсь службовий наказ, але нікому його не показав і взагалі ніяких документів, які регламентують роботу прикордонників з ТЦК на блокпості у Ворохті, не надав", - сказав Молдавчук.

Тоді люди зібралися біля селищної ради. Близько 300 осіб. Цікавилися, зокрема, чому блокпост не поставили на дорозі на Буковель.

"Блокпост відлякує туристів і не дає нормально працювати, туристів у громаді й так мало. На думку людей, блокпост був поставлений самовільно, він перешкоджав трафіку гостей і нормальному життю громади", - каже Олег Молдавчук.

Він додав, що ситуація в громаді напружена: "Були випадки раніше, що у Ворохті, Татарові й Вороненці людей приймали просто з поїздів, саджали в автобус, виписували повістки. "Пакують" навіть на стежках".

У виданні "Курс" пишуть, що представники прикордонної служби "поводилися адекватно, не пішли на конфлікт з людьми, демонтували блокпост".

"А працівник ТЦК почав перепалку з людьми, кинувся на жінку, яка його знімала на телефон, а іншу жінку вдарив у голову. Люди зняли це на відео. На місці була присутня патрульна машина. Поліцейський намагався не допустити бійки. Працівник ТЦК, який вдарив жінку, закрився у машині, газував, спробував наїхати на людей. Тоді його машину почали штовхати, дали йому кілька стусанів. Працівник ТЦК спробував використати газовий балончик, але сам наковтався газу в салоні", - зазначили у виданні.

В Івано-Франківському центрі комплектування та соціальної підтримки відреагували, написавши, що блокпост у Ворохті прибраний, але військовослужбовці ТЦК будуть і надалі перевіряти документи приїжджих.

"Ситуація наступна: на в’їзді у Ворохту стоїть блокпост, який перевіряє документи. Через це місцеві жителі заявляють, що на курорт не їдуть особи, що уникають свого конституційного обов’язку служби в армії.  Сьогодні жителі Ворохти почали конфлікт. Напали на військовослужбовця ТЦК та побили його машину. Даний військовослужбовець був поранений та воював за "подібних осіб". Така подяка", - пояснюють у ТЦК.

У структурі додають, що "не розуміють, проти чого протестують місцеві жителі".

"У нас іде війна. І всі чоловіки на фронті, або у відпустці з фронту. От ті, що у відпустці, можуть спокійно приїхати і відпочити. Ніхто їх не чіпає. Колись у Ворохті місцеві жителі йшли в підпілля, щоб воювати з совєтами. Зараз місцеві жителі виступають проти своєї держави і захищають ухилянтів. Сором!" - кажуть в Івано-Франківському центрі комплектування та соціальної підтримки.

Підготувала: Ніна Петрович