09:15 / 25.06.2024 Происшествия

Викрито шахрайську схему з ошукування українців через паливну компанію та російський банк Фрідмана

Анастасія Орлова і її паливна компанія ТОВ "Софія ойл" без ліцензії стала організатором незаконної схеми 

Правоохоронці викрили чергову шахрайську схему за участі посадовців банку. В цьому випадку мова про російський "Сенс Банку" (колишній Альфа-Банк російського мільярдера Михайла Фрідмана). Про це повідомили джерела редакції у правоохоронних органах.  

На разі встановлено, що власниця ТОВ "Софія ойл" Орлова Анастасія Юр’ївна, маючи значні кредитні зобовʼязання, за сприяння посадових осіб "Сенс Банку" організувала схему з уникнення відповідальності перед кредиторами.   

Орлова А.Ю. є директором та основним бенефіціаром ТОВ "Софія ойл".  З метою реалізації шахрайської оборудки та заволодінням коштами кредиторів, за змовою з посадовцями російського банку, передала в іпотеку "Сенс банку" раніше арештоване судом майно за боргом майже у 4 млн грн.   Така схема дозволила Орловій А.Ю. надалі успішно освоювати кошти з державного бюджету. 

Зокрема, як свідчать дані платформи "ОпенДата",  тільки з початку поточного року "Софія ойл" здійснила продажів палива різним державним та комунальним установам на суму у понад 10 млн грн. Найбільшими замовниками ТОВ стали КП Ко­сто­піль­ської міської ради "Ко­сто­піль­ко­мун­сер­віс", ДП "МОРСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНИЙ ПОРТ „ЮЖНИЙ“", КП "Комунальник", ДП "Маневицьке лісове господарство", КП "БУЧАТРАНССЕРВІС" БУЧАНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, ПрАТ "Черкаське хімволокно" тощо.   

Крім того, як уточнили джерела редакції, ТОВ "Софія ойл" Орлової А.Ю. з 2022 року розпорядженням ДПС України позбавлена  ліцензії на право оптової торгівлі пальним.  Відповідно, усіх контрагентів, що купували паливо у її компанії протягом останні двох років, очікують скасування податкових накладних та проведення відповідних податкових перевірок.