22:10 / 12.06.2024 Происшествия

Поліціянтам дозволили "кошмарити" водіїв перевіркою військових квитків

Згідно з новим мобілізаційним законодавством, поліцейські отримали право перевіряти у військовозобов'язаних громадян наявність військового квитка.

Як пише Today.ua, показати військовий білет водіїв можуть попросити на блокпостах, а також у пунктах пропуску на державному кордоні України. При перетині державного кордону військовий квиток не потрібен водіям, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі, а також пасажирів.

Перевірити військовий квиток водії можуть навіть на АЗС. У новому законі про мобілізацію та військовий облік йдеться, що перевірити військово-обліковий документ можуть у місцях масового скупчення людей та у громадському місці. АЗС належать до таких місць.

Зупиняти автомобілі спеціально для перевірки військового квитка поліцейські не мають права. Крім того, поліцейські мають зупиняти автомобілі, які порушують комендантську годину та для перевірки дотримання режиму в'їзду-виїзду у прикордонних районах. Це також передбачає статтю 35 "Закону про національну поліцію".

Поліцейські повинні пояснити причину зупинення автомобіля, причину перевірки документів, а також роз'яснити громадянину його права та обов'язки. Якщо громадянин вважає дії правоохоронців незаконними, він має право оскаржити його, подавши скаргу до відповідного органу чи суду. При затриманні чи інших процесуальних дій громадянин має право присутність адвоката.

Представники ТЦК під час перевірки військового квитка та паспорта повинні фотографувати процес та вести його відеозйомку.

Підготувала: Ніна Петрович